Botermarkt 1 & Broederstraat 14  

Gemeentelijk monument

Kadastraal nummer: F 15994
Monumenten nummer: GM0043
Datum aanwijzing : 09-11-2004


Afbeelding


Beschrijving
Voormalige apotheek-woonhuis, gebouwd in plm. 1900. Het pand staat op een hoek van de Botermarkt, een open ruimte binnen het beschermde stadsgezicht, en vervult daar door de vormgeving naar drie zijden toe een beeldbepalende functie. De detaillering is Eclectisch.

beschrijving:
Het pand is opgetrokken op een gepleisterd trasraam, in baksteen met speklagen, in twee bouwlagen onder een schilddak belegd met pannen. In het dakschild staan kleine dakkapellen onder uitkragende, met zink belegde spits. De uitkragende goot met profiellijst rust op consoles.
De entree van de winkel is in de afgeschuinde gevelhoek geplaatst en staat onder bovenlicht. De gevel aan de Botermarkt wordt geleed door een liseen tussen de vensters. De grote, samengestelde etalageruiten met licht getoogd bovenlicht hebben een doorlopende onderdorpel, eindigend bij de winkelentree. Boven deze vensters een segmentboog met gepleisterde aanzet- en sluitstenen, en met tegelwerk in de boogtrommel.
Ook op de verdieping een doorlopende onderdorpel als cordonlijst. De samengestelde vensters staan onder een gepleisterd fries met daarin bakstenen segmentbogen en erop een fronton. Op deze hoogte zijn decoratieve muurijzers in de gevels aangebracht. 
De zijgevel bevat een travee met op de begane grond een etalageruit als aan de voorzijde; daarboven een verdiepingsvenster, ook als aan de voorzijde vormgegeven.

waardering:
Hoekpand van algemeen architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang:
- als redelijk gaaf voorbeeld van een winkel-woonhuis uit ongeveer 1900
- vanwege de Eclectische detaillering
- vanwege de beeldbepalende ligging.


Aanvullende afbeeldingen