Burgwal 22 + 23  

Gemeentelijk monument

Kadastraal nummer: F 9830, F 9829
Monumenten nummer: GM0056
Datum aanwijzing : 09-11-2004


Afbeelding


Breed pand met twee woningen uit 1904, met opvallend siermetselwerk. Het pand maakt deel uit van een karakteristieke laat 19de eeuwse gevelwand binnen het beschermde stadsgezicht. 

beschrijving:
Het onderkelderde pand is gebouwd in twee bouwlagen uit baksteen op een cementen plint, onder een afgeknot schilddak met muldenpannen. De brede voorgevel is opgebouwd uit drie delen. De buitenste delen springen iets naar voren en zijn verhoogd met een zolderverdieping en topgevel. De topgevels zijn getrapt; de hoeken lopen door in lisenen over de hele gevel. Vernieuwde cementen afdekplaten en pirons.
Het linkergeveldeel is iets breder dan het rechter deel. Beide bevatten een terugliggende entree met tegelmozaïek in het portiek met hardstenen stoep en samengestelde en H-vensters. Het zoldervenster van het linkerdeel is samengesteld, dat van het rechterdeel is smaller en staat onder een rondboog.
Alle vensters van het pand staan onder een gemetselde segmentboog met gepleisterde sluitsteen en met deels tegelmozaïïek in de boogtrommel. In het middendeel H-vensters.De raamdorpels zijn van hardsteen. De niet verhoogde geveldelen worden afgesloten door een fries in siermetselwerk en een uitkragende goot op klampen. In de zijgevel op de straathoek, die opvallend schuin staat ten opzichte van de voorgevel, enkele verticale eenvoudige vensters.

waardering:
Woonhuizen van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang:
- vanwege de karakteristieke laat 19de eeuwse bouwstijl
- vanwege de gave detaillering
- vanwege de beeldbepalende functie binnen het beschermde stadsgezicht


Aanvullende afbeeldingen