Burgwal 25  

Gemeentelijk monument

Kadastraal nummer: F 9936
Monumenten nummer: GM0058
Datum aanwijzing : 09-11-2004


Afbeelding


Woonhuis uit 1892 met divers decoratief metselwerk. Het pand maakt deel uit van een karakteristieke laat 19de eeuwse gevelwand binnen het beschermde stadsgezicht.

beschrijving:
Woonhuis op hardstenen plint opgetrokken uit machinale baksteen in twee bouwlagen onder afgeknot schilddak belegd met bouletpannen. Decoratief metselwerk en gevelbanden in witte verblendsteen. De voorgevel bevat vier traveeën, waarvan de tweede van links iets naar voren springt en verhoogd is met een tuitgevel met bakstenen en natuurstenen afwerkingen. In deze travee ook de terugliggende entree met matglas en ijzersmeedwerk onder bovenlicht. In de zijkanten van de portiek zijn keramische tegels aangebracht. Natuurstenen stoep. De linkertravee bevat samengestelde vensters, de twee rechter traveeën H-vensters; in de geveltop een kruisvenster. Alle muuropeningen staan onder een korfboog in witte en bruine verblendsteen; ook in de boogtrommel siermetselwerk. De voorgevel wordt bekroond met een band met siermetselwerk, en een uitkragende geprofileerde goot op klampen.
Aan de rechterzijde sluit het pand aan op een naastgelegen pand; aan de linkerzijde staat het huis aan een steeg. De zijgevel aan deze kant bevat enkele (dichtgezette) zesruits schuifvensters, een vrij groot traplicht met glasinvulling en enkele kleinere vensters.

waardering:
Woonhuis van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang:
- vanwege de karakteristieke laat 19de eeuwse bouwstijl 
- vanwege de gave detaillering
- vanwege de beeldbepalende functie binnen het beschermde stadsgezicht


Aanvullende afbeeldingen