1e Ebbingestraat 31 + 32  

Gemeentelijk monument

Kadastraal nummer: F 8777, F 8763
Monumenten nummer: GM0035
Datum aanwijzing : 09-11-2004


Afbeelding


Twee in oorsprong identieke woonhuizen, elk op een tegenoverliggende straathoek met de Valkstraat. De panden dateren van ongeveer 1900 en vallen op door hun detaillering, die onder andere naar de Chaletstijl verwijst. Huisnr. 32 is nog in oorspronkelijke staat, op huisnr. 31 is een verdieping toegevoegd aan het lagere bouwdeel. De hoofdmassa is echter nog intact, waardoor het meest monumentale deel en de beeldbepalende functie behouden blijft.

beschrijving:
Twee panden op L-vormige plattegrond, opgetrokken in machinale baksteen met decoratieve gevelbanden in verblendsteen. Van elk pand is het volume op de straathoeken in twee bouwlagen met zolder gebouwd, onder een zadeldak met de nok evenwijdig aan de Valkstraat. Een lager bouwdeel staat hier dwars op, met de nok langs de 1e Ebbingestraat; nr. 32 onder schilddak met een dakkapel onder zadeldakje met makelaar en nr. 31 is opgetrokken en staat onder plat dak. De pannendaken zijn belegd met hollandse pannen.
Tegen de geveltoppen aan de zijde van 1e Ebbingestraat sierspanten met zeer fijn snijwerk en bewerkte makelaars. De T-vensters en de portieken van de entrees staan onder gemetselde segmentbogen met aanzet- en sluitstenen in verblendsteen; de zoldervensters van de hoekgedeeltes hebben een rondboogvormig bovenlicht.

waardering:
Twee woonhuizen van algemeen architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang:
- vanwege de toegepaste bouwtrant met elementen van de Chalet-stijl
- vanwege de detailleringen in metselwerk en topgevels
- vanwege de redelijke mate van gaafheid
- vanwege de beeldbepalende functie naar twee straten toe


Aanvullende afbeeldingen