1e Ebbingestraat 37 + 38 + 39 + 40  

Gemeentelijk monument

Kadastraal nummer: zie tabel
Monumenten nummer: GM0036
Datum aanwijzing : 09-11-2004


Afbeelding


Twee woningblokken voor ouderen (oorspronkelijk) met vergelijkbare vormgeving en detaillering. De woningen met aan de rationalistische architectuur verwante elementen zijn rond 1900 in opdracht van de Van Gelder stichting gebouwd. Het geheel is gaaf bewaard. Ook de erfafscheiding van de voortuintjes, een smeedijzeren spijlenhek, is nog aanwezig.
Van nummer 38 zijn de voegen en de kozijnen vernieuwd.

beschrijving:
Twee woningblokken van twee bouwlagen, op rechthoekige plattegrond onder met tuile-du-nord belegde zadel- en schilddaken met topgeveltjes op de gevelhoeken. Beide blokken zijn opgetrokken in bruine baksteen met detailleringen in gele verblendsteen en natuursteen. Gele steen is gebruikt in de vier geveltoppen en voor de drie over de gevels doorlopende sierbanden.

Het blokje met de nrs. 37-39 heeft een negen-assige gevelwand, met een geglazuurde cordonlijst tussen de bouwlagen. De middelste drie traveeŽn worden beŽindigd door een borstwering in bak- en verblendsteen met centraal een door de gootlijst brekende uitgemetselde dakkapel. De geveltoppen hebben hardstenen deklijsten. Drie portieken met segmentboog bevatten elk twee deuren met tweeruits bovenlicht. De regelmatig gerangschikte T-vensters hebben acht-ruits bovenlichten onder segmentbogen met zandstenen aanzetstenen. De vensters op de verdieping worden deels omlijst door getrapt aflopende lisenen die uit de uitgemetselde geveltoppen aflopen. In de geveltoppen twee tegeltableaus met de opschriften REFUGIUM, VAN GELDER STICHTING en SOLATUM.

Nr.40 heeft twee hoekrisalieten met topgeveltjes. De entree bevindt zich in een portiek onder segmentboog op de linker gevelhoek; de dubbele houten deur heeft een getoogd glas-in-lood bovenlicht en zijlichten. De H- en kruisvensters hebben zesruits bovenlichten onder -op de verdieping uitgemetselde- segmentbogen met zandstenen aanzetstenen. In de geveltoppen twee tegeltableaus met de opschriften VAN GELDER STICHTING en MONUMENTUM PIETATIS.

waardering:
De rond 1900 gebouwde woningblokken zijn van algemeen architectuur- en cultuurhistorisch belang:
- vanwege het architectonische ontwerp, karakteristiek voor de bouwperiode
- vanwege de gaafheid van het exterieur
- als herinnering aan het werk van de Van Gelderstichting
- als beeldbepalende gevelwand.


Aanvullende afbeeldingen

1e Ebbingestraat 37, 38 en 391e Ebbingestraat 40


Huisnummers Kadastraal nummer
1e Ebbingestraat 37
1e Ebbingestraat 38
1e Ebbingestraat 39
1e Ebbingestraat 40
F 16115 A1, A2, A3
F 16114 A1, A2, A3
F 16113 A1, A2, A3
F 16086