2e Ebbingestraat 7  

Gemeentelijk monument

Kadastraal nummer: F 15842
Monumenten nummer: GM0038
Datum aanwijzing : 09-11-2004


Afbeelding


Woonhuis uit 1903, met opvallende Art Nouveau verwante karakteristieken. Het vormt met huisnummer 6 (GM0037, ook een gemeentelijk monument), dat deel is van hetzelfde ontwerp, van G.B. Broekema, een beeldbepalende eenheid. Op de verdieping is de vensterpartij rond de balkondeur gewijzigd: de centrale balkondeur vervangen door een venster en het rechtervenster door een balkondeur.

beschrijving:
Het pand is opgetrokken uit baksteen met detailleringen in verblendsteen en natuursteen. Het heeft twee, deels drie verdiepingen boven een souterrain; de linkertravee heeft een opgemetselde verhoogde gevel. Het geheel staat onder een afgeknot schilddak belegd met tuile du nord pannen; twee nieuwe dakramen in het voorste dakschild. De entree links ligt terug in een portiek onder rondboog, met een natuurstenen trap. Boven de entree een smal rondboogvenster met rondboogvormig bovenlicht met tracering; daarboven een meerruits venster onder geprofileerde brede rondboog. De vestibule bevat een Art Nouveau glas-in-lood raampartij.
Rechts van de entree een groot venster met doorlopende meerruits zij- en bovenlichten in korfboogvorm. Op de verdieping een balkon op hardstenen consoles en met smeedijzeren hekwerk.
De voormalige balkondeur (nu venster) met aan weerszijden vensters zijn gevat in een drieruits bovenlicht in segmentboog. De gevel wordt afgesloten door een uitkragende goot op klampen.

waardering:
Woonhuis van algemeen architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang:
- vanwege de toegepaste bouwstijl
- vanwege de rijke en gave detailleringen
- vanwege de beeldbepalende functie samen met het naastliggende pand


Aanvullende afbeeldingen