Frieseweg 6  

Gemeentelijk monument

Kadastraal nummer: R 161
Monumenten nummer: GM0077
Datum aanwijzing : 09-11-2004


Afbeelding


Deze in 1937 gebouwde boerderij wordt ook aangeduid als erf 106, hetgeen getuigt van de verbondenheid met de herschikking van erven in die tijd, die diende om de stadsboerderijen van Kampen te verplaatsen naar het buitengebied. Daarbij werd een aantal nieuwe boerderijen opgericht. In deze periode werden verschillende typen boerderijen gebouwd, waarbij vaak het woonhuis gescheiden werd van het bedrijfsgedeelte. Erf 106 is hiervan een voorbeeld, en toont daarnaast de bouwtrant die karakteristiek is voor het Interbellum.

beschrijving:
Boerderij bestaand uit een woonhuis onder zadeldak, dat aan de achterzijde via een tussenlid onder zadeldak verbonden is met het dwars hierop staande bedrijfsgedeelte, dat onder zadeldak met wolfseinden staat. Het geheel is opgetrokken in machinale baksteen; het dak is belegd met rode hollandse pannen; op de nokhoeken van het woonhuis gemetselde schoorstenen die doorlopen vanuit de kopgevel. In het dakschild van het woonhuis aan de straatzijde bevindt zich een dakkapel onder plat dak met twee dubbele vensters. Het dak kraagt uit en heeft een geprononceerde goot met gootlijst. De meerruits vensters hebben stalen kozijnen; Op de begane grond grote vensters met gestapelde zijlichten; op de verdieping van het woonhuis in de kopgevel twee smalle vensters met horizontale roedenverdeling. De voordeur staat onder een gemetselde rondboog.
In de voorgevel van de schuur, die naar de straat gericht is, bevinden zich een houten dubbele inrijdeur, twee enkele houten deuren, stalvensters en in de geveltop drie kleine vensters.

waardering:
Boerderij van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch en landschappelijk belang:
- als voorbeeld van een boerderij uit de jaren 1930
- vanwege de uitwendige gaafheid
- als voorbeeld van een boerderijcomplex in de bouwtrant van het Interbellum


Aanvullende afbeeldingen