Gasthuisstraat 3 + 5 + 7  

Gemeentelijk monument

Kadastraal nummer: zie tabel
Monumenten nummer: GM0078
Datum aanwijzing : 09-11-2004


Afbeelding


Winkel-woonhuizen met eenvoudige Art-Nouveau verwante elementen, gebouwd als een blok rond 1900, direct na de aanleg van de Gasthuisstraat (1897). Deze vormde een doorbraak van de Oudestraat naar de Nieuwe Markt en bestaat vrijwel geheel uit panden in Eclectische of aan de Art Nouveau verwante bouwtrant.

beschrijving:
Blok van twee bouwlagen onder met bouletpannen belegde kap. De in rood-bruine baksteen gemetselde gevel wordt in zes delen geleed door lisenen van gele verblendsteen. Om en om bestaan deze delen uit een topgevel onder dwarskap, en een smaller geveldeel dat wordt afgesloten door een overstekende goot op klampen waartussen een fries van siermetselwerk. De winkelpuien zijn deels gewijzigd, maar tonen nog wel de oorspronkelijke afwerking. Bij de topgevels bevindt zich op de begane grond een groot samengesteld kozijn met afgeronde hoeken waarin de entree en een groot winkelraam met bovenlichten zijn gevat; dit geheel wordt afgesloten door een segmentboog van gele verblendsteen met relief-decoraties in de boogtrommels. Boven dit venster een houten balkon, dubbele balkondeuren en H-vensters met bovenlichten onder segmentbogen met metselmoza´eken in de boogtrommels. In de geveltop een rondboogvenster met ter weerszijden medaillons met gezichten in reliŰf.
De middelste topgevel heeft een afwijkende gevelindeling met op de verdieping een rondboogfries boven de balkondeuren.
De drie smallere geveldelen hebben een entree als beschreven en H-vensters met bovenlichten, allen onder strek van gele verblendsteen met aanzet- en sluitsteen. Boven de doorlopende cordonlijst zijn enkele metselmoza´eken.

waardering:
Blok met winkel-woonhuizen van algemeen architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang:
- als gaaf voorbeeld van een begin 20ste eeuws bouwblok
- vanwege de gaafheid van de Art Nouveau-verwante detailleringen
- als belangrijk onderdeel van een beeldbepalende gevelwand.


Aanvullende afbeeldingenHuisnummers Kadastraal nummer
Gasthuisstraat 3
Gasthuisstraat 5
Gasthuisstraat 7
F 17413 A1, A2
F 17008 A1, A2
F 17009 A1, A2