Gasthuisstraat 10  

Gemeentelijk monument

Kadastraal nummer: F 9274
Monumenten nummer: GM0081
Datum aanwijzing : 09-11-2004


Afbeelding


Winkel-woonhuis met Eclectische elementen, rond 1900 gebouwd, direct na de aanleg (1897) van de Gasthuisstraat, die een doorbraak vormde van de Oudestraat naar de Nieuwe Markt. Vrijwel de hele straat bestaat uit panden in Eclectische of aan de Art Nouveau verwante bouwtrant.

beschrijving:
Pand van twee bouwlagen onder met Hollandse pannen belegd schilddak. De gevel is opgetrokken in bruine baksteen op een hardstenen plint. De winkelpui bestaat uit een groot samengesteld gesneden kozijn met inpandige portiek, geflankeerd door lisenen in gekleurde verblendsteen met kraagstukken van zandsteen. Boven het winkelraam een houten puibalk met snijwerk, een cordonlijst en tegeltableau.
De verdieping heeft drie T-vensters met bovenlichten onder segmentboog met gepleisterde aanzetstenen en een sluitsteen met diamantkop; de boogtrommels zijn gevuld met steenmoza´eken. Boven de vensters sierankers, een fries van siermetselwerk en geprofileerde gootlijst; op het dak direct boven de goot een dakkapel met halfrond fronton

waardering:
Het pand is van algemeen architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang:
- als voorbeeld van een laat 19e eeuws woonwinkelhuis
- vanwege de gaafheid van de detaillering in Eclectische trant
- als waardevol onderdeel van een beeldbepalende gevelwand


Aanvullende afbeeldingen