Geerstraat 19 + 19i  

Gemeentelijk monument

Kadastraal nummer: F 15356, F 15357
Monumenten nummer: GM0083
Datum aanwijzing : 09-11-2004


Afbeelding


Winkel-woonhuis  met sterke beeldbepalende functie doordat het een hoekhuis is en mede vorm geeft aan twee straatgevels binnen het beschermde stadsgezicht. Het pand dateert van ongeveer 1905, en bevat decoraties in een stijl verwant aan Eclecticisme en Art Nouveau.

beschrijving:
Pand over twee bouwlagen opgetrokken in machinale baksteen met decoraties van verblendsteen en hardsteen, onder samengestelde schilddaken belegd met pannen. In het dakschild aan de Geerstraat bevinden zich twee bewerkte kleine dakkapellen, onder zadeldakje. Alle vensters staan onder een segmentboog van afwisselend bruine baksteen en lichte verblendsteen met geaccentueerde aanzet- en sluitstenen; in de boogtrommels mozaïeken van gekleurde cement met afbeeldingen van schelpjes. Tussen de traveeŽn lisenen van twee kleuren verblendsteen op hardstenen basis met krulversiering. De drie grote etalageruiten op de begane grond (2 aan de Boven Nieuwstraat en 1 aan de Geerstraat) hebben meerdere naast elkaar geplaatste bovenlichten met gekleurd glas en met geprofileerde roeden en ijzeren lateien. Onder de dakrand een band met siermetselwerk.
De winkelentree en het balkon met balkondeuren daarboven zijn overhoeks geplaatst. Aan de Geerstraat bevindt zich de woning links van de winkeletalage.
De woning bevat op de begane grond de voordeur onder bovenlicht en twee vensters, en op de verdieping drie vensters, allen afgewerkt als de eerder genoemde vensters.

waardering:
Winkel-woonhuis van algemeen architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang:
- vanwege de detaillering in Eclecticistische en Art Nouveau verwante elementen
- vanwege de gaafheid van de straatgevels
- vanwege de beeldbepalende functie als hoekpand


Aanvullende afbeeldingen

Deze steen bevindt zich in de zijgevel van het hoekpand, tussen de twee winkelruiten.
" De eerste steen
gelegd door
J.K.NIJENHUIS
30 JAN. 1905
"Deze steen bevindt zich in de voorgevel van het linker pand, rechts van de voordeur.
" De eerste steen
gelegd door
J.G.W.NIJENHUIS
30 JAN. 1909
"
Hiermee wordt duidelijk dat de twee panden met een tussenperiode van 4 jaar zijn gebouwd waarbij het hoekpand als eerste en het tussenpand als tweede.