Geerstraat 21  

Gemeentelijk monument

Kadastraal nummer: F 17254 A1
Monumenten nummer: GM0084
Datum aanwijzing : 09-11-2004


Afbeelding


Winkel-woonhuis rond 1895 op de hoek van de Boven Nieuw- en Geerstraat gebouwd. Het gebouw bevat een voorgevel met Eclectische detailleringen, en een zijgevel met opvallende reclamecartouches; in de onderste is een oude reclameschildering gerestaureerd. Het pand is tegenwoordig in gebruik als winkel-opslag.

beschrijving:
Hoekpand met verdieping onder afgeknot schilddak met bouletpannen en twee dakkapellen met getoogd venster tussen pilastertjes met kroonlijst en fronton. De voorgevel is gemetseld in bruine baksteen op een hardstenen plint en heeft gepleisterde speklagen met diamantkopmotieven. Op de eerste bouwlaag worden de drie grote rondboogvensters geflankeerd door gepleisterde gedecoreerde lisenen op een hardstenen basement. Tussen de twee bouwlagen een brede cordonlijst. De verdieping met drie T-vensters onder hanekammen wordt afgesloten met een fries in baksteenmozaïek. Tussen de hanekammen sierankers.
De gepleisterde zijgevel met lisenen heeft vensters met gesneden tussenstijlen en grote decoratieve cartouches voor reclame.

waardering:
Het pand is van algemeen architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang:
- als gaaf voorbeeld van een laat negentiende eeuws winkel-woonhuis
- vanwege de rijk gedecoreerde Eclectische voorgevel
- vanwege de zeldzaamheid van reclamecartouches
- vanwege de beeldbepalende situering


Aanvullende afbeeldingen