Haatlanderdijk 29  

Gemeentelijk monument

Kadastraal nummer: I 1201
Monumenten nummer: GM0087
Datum aanwijzing : 09-11-2004


Afbeelding


De K.W.C. hoeve was oorspronkelijk een stadsboerderij en werd vermeld als stadserf no. 60 ( nu erf 63). De boerderij staat tegenwoordig in een gebied dat als industrieterrein is ingericht. Het pand staat langs de weg op een terp en is omgeven door bomen en dateert uit de tweede helft van de negentiende eeuw. In het buitengebied van Kampen is lange tijd op terpen gebouwd omdat het laaggelegen land regelmatig onderliep, door de Zuiderzee of de IJssel.

beschrijving:
Boerderij van het dwarshuistype. Het pand is opgetrokken uit bruine baksteen met gele gevelbanden en staat onder een schild- (woonhuisgedeelte) en zadeldak (schuurgedeelte). Het dak van beide gedeelten is belegd met bouletpannen. Op de nok van het dwarshuis twee gemetselde schoorstenen; goot met gootlijst, iets uitkragend.
De voorgevel is asymmetrisch ingedeeld in vijf traveeŽn, met vier T-vensters en in de tweede travee de voordeur onder bovenlicht. Vensters en bovenlicht zijn licht getoogd en staan onder eveneens lichtgetoogde getoogde strek met geel gepleisterde aanzet- en sluitstenen. Direct onder de dakrand drie liggende zoldervensters. In de linker zijgevel (straatzijde) drie T-vensters en twee zoldervensters, op dezelfde manier uitgevoerd als in de voorgevel.
Het schuurgedeelte bevat in de lange zijden meerdere meerruits stalvensters; in de achtergevel centraal dubbele inrijdeuren met aan weerszijden meerruits vensters. Boven de inrijdeuren een plaat met de naam van de boerderij en een hooiluik.

waardering:
Boerderij van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch en landschappelijk belang:
- als voormalige stadsboerderij van Kampen
- als karakteristiek voorbeeld van een dwarshuisboerderij
- vanwege de uitwendige gaafheid
- vanwege de ligging op een terp


Aanvullende afbeeldingen