Herensmitsteeg 16  

Gemeentelijk monument

Kadastraal nummer: F 6114
Monumenten nummer: GM0088
Datum aanwijzing : 09-11-2004


Afbeelding


Woonhuis uit 1875 met een karakteristieke vormgeving voor die periode en een eenvoudige maar evenwichtige gevelopbouw. Samen met de huisnummers 18 en 20 vormt het pand een beeldbepalend ensemble aan de Herensmitsteeg, die loopt van de Oudestraat naar de IJsselkade. Het hier beschreven pand staat aan de kruising van de Herensmitsteeg met een steeg die parallel loopt aan de IJsselkade.

beschrijving:
Woonhuis op rechthoekige plattegrond, opgetrokken op een geschilderde plint  met twee bouwlagen, in bruine baksteen. Het pand staat onder een schilddak dat gedekt is met rode hollandse pannen; laag in het dakschild aan de Herensmitsteeg een houten dakkapel onder zadeldakje, met eenvoudig fronton en vleugelstukken. Uitkragende goot op klossen, met direct daaronder een eenvoudig gepleisterd fries.
De voorgevel is asymmetrisch ingedeeld met op de eerste bouwlaag rechts een voordeur onder bovenlicht en links daarvan twee zesruits schuifvensters met hardstenen onderdorpels; daarboven twee dezelfde vensters. Deur en vensters staan onder strekken.
In de zijgevel op de eerste bouwlaag drie vensters en een tweede entree, op de verdieping twee vensters, allen met dezelfde roedenverdeling en afwerking als in de voorgevel.

waardering:
Woonhuis van algemeen architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang:
- vanwege de hoge mate van architectonische gaafheid
- als karakteristiek 19de eeuws woonhuis
- vanwege de beeldbepalende ligging


Aanvullende afbeeldingen