Herensmitsteeg 18  

Gemeentelijk monument

Kadastraal nummer: F 16346
Monumenten nummer: GM0089
Datum aanwijzing : 09-11-2004


Afbeelding


Woonhuis uit 1875 met een karakteristieke vormgeving voor die periode en een eenvoudige maar evenwichtige gevelopbouw. Samen met de huisnummers 16 en 20 vormt het pand een beeldbepalend ensemble aan de Herensmitsteeg, die loopt van de Oudestraat naar de IJsselkade.

beschrijving:
Woonhuis op rechthoekige plattegrond, opgetrokken op een hardstenen plint met twee bouwlagen, in bruine baksteen. Het pand staat onder een zadeldak dat gedekt is met rode hollandse pannen. Uitkragende goot op kroonlijst. Het pand heeft dezelfde indeling als huisnummer 16, maar is iets kleiner:
de voorgevel is asymmetrisch ingedeeld met op de eerste bouwlaag rechts een voordeur onder bovenlicht en links daarvan twee zesruits vensters met smalle houten onderdorpels; daarboven twee dezelfde vensters. Deur en vensters staan onder strekken.

waardering:
Woonhuis van algemeen architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang:
- vanwege de hoge mate van architectonische gaafheid
- als karakteristiek 19de eeuws woonhuis
- vanwege de beeldbepalende ligging


Aanvullende afbeeldingen

Herensmitsteeg 18 wordt omstreeks 1930 bewoond door de familie Hofman. In het midden van de foto Mevr. Hofman met rechts haar twee dochters. In de zwarte jurk Annegien Mandemaker-Hofman met haar twee kinderen Bertus en Henk. Zij woonden aan de IJsselkade 80. Interessant is dat de gevelsteen deels is verborgen achter de gestucte plint.