IJsselkade 53 + 54 + Marktgang 3  

Gemeentelijk monument

Kadastraal nummer: F 17035 A1, A2, A3, A4, A5
Monumenten nummer: GM0141
Datum aanwijzing : 09-11-2004


Afbeelding


Een drietal herenhuizen, als een blok ontworpen in ongeveer 1890, in de periode dat de bebouwing met woonhuizen langs de IJsselkade ontstond. De huizen staan aan een pleintje aan de IJsselkade, dat ontstaat doordat direct ten westen hiervan de rooilijn sterk naar voren springt. Enkele vensters zijn gewijzigd en niet alle deuren zijn origineel.

beschrijving:
De drie herenhuizen zijn aaneengebouwd met een doorlopende gootlijst, maar met drie schilddaken belegd met bouletpannen. In elk dakschild aan de voorzijde een kleine dakkapel: de rechter dakkapel onder plat dak met twee rondboogvensters, de andere twee met ovale vensters in medailllonlijst.
De huizen zijn opgetrokken op hardstenen plint in twee hele bouwlagen en een mezzanino, in machinale baksteen met gepleisterde gevelbanden en decoraties. De rechtgesloten H-vensters staan onder gemetselde segmentbogen met gestucte aanzet- en sluitstenen. In de boogtrommels sgraffito decoraties of tegeltableaus. Elk huis heeft een balkon op consoles op de verdieping, met smeedijzeren balustrade: het rechter balkon is breder en beloopt twee traveeŽn. Op de mezzanino dubbele vensters, met een doorlopende onderdorpel en tussen de vensters bewerkte pilasters die overgaan in forse gootconsoles onder een geprofileerde goot.
De zijgevel aan de Marktgang bevat twee traveeŽn, waarvan de eerste geheel blind, met spaarvelden, die met siermetselwerk gedecoreerd. De tweede travee bevat een terugliggende entree, met daarvůůr een traliehek. De entree wordt omlijst door bloklisenen en een hanekam op gebouwd uit blokken van lichte en donkere steen. Op de eerste verdieping een tweeruits rondboogvenster, op de tweede verdieping een iets kleiner enkelruits rondboogvenster.

waardering:
Woonhuizen van algemeen architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang:
- vanwege de karakteristieke laat 19de eeuwse bouwstijl met Eclectische elementen
- als goed geproportioneerd architectonisch ontwerp
- vanwege de redelijke mate van gaafheid van de gevelindeling
- vanwege de beeldbepalende functie binnen het beschermde stadsgezicht


Aanvullende afbeeldingen