Muntplein 6  

Gemeentelijk monument

Kadastraal nummer: F 13352
Monumenten nummer: GM0103
Datum aanwijzing : 09-11-2004


Afbeelding


Theologische hogeschool, in 1923-'24 gebouwd in een door het Rationalisme en de Amsterdamse school beïnvloede baksteenarchitectuur. Het pand is gelegen op de hoek van het Muntplein en de Hofstraat. Intern is het pand na een doorbraak verbonden met Oudestraat 6, ook een gemeentelijk monument.

beschrijving:
Pand van twee bouwlagen onder een met leien belegde mansardekap. In bruine baksteen gemetselde gevels op een iets vooruitspringend trasraam met natuurstenen cordonlijst. Het zuidoostelijke bouwdeel -aan het Muntplein/op de hoek van de Hofstraat- heeft een souterrain en is hoger opgetrokken dan het -in de vorm van het schip van een kerk gebouwde- deel in de Hofstraat. Dit laatstgenoemde deel herbergt de aula van de Theologische Universiteit.
In het hoger opgetrokken deel bevindt zich aan het Muntplein de terugliggende dubbele deur, geaccentueerd door een smalle iets vooruitspringende topgevel met natuurstenen deklijst, glas-in-lood traplichten en een smeedijzeren vlaggestokhouder. De gevel van het hogere bouwdeel wordt ingedeeld door lisenen met natuurstenen kapitelen waartussen kruisvensters met roedenverdeling in de bovenlichten.
De gevel aan de Hofstraat wordt ingedeeld door zich verjongende steunberen met natuurstenen dekplaten, waartussen op de verdieping telkens een groot rondboogvenster; één travee heeft smalle verticale glas-in-lood traplichten. Alle vensters zijn voorzien van natuurstenen onderdorpels.

waardering:
Het pand van de Theologische Universiteit is van algemeen cultuur-, architectuur en stedenbouwkundig belang:
- als uitdrukking van de geschiedenis van het theologisch onderwijs in Kampen
- vanwege de door het Rationalisme en de Amsterdamse school beïnvloede bouwstijl
- vanwege de gaafheid van het exterieur
- vanwege de beeldbepalende ligging.


Aanvullende afbeeldingenHet complex Muntplein 6 en Oudestraat 6, beide behorende tot de Theologische Hogeschool. Het linker deel, grenzend aan Hofstraat en Muntplein behoort tot monumentennummer GM0103 terwijl het rechter deel, aan de Oudestraat behoort tot monumentennummer GM0111.
Intern zijn beide panden met elkaar verbonden.