Noordweg 2 + 4  

Gemeentelijk monument

Kadastraal nummer: F 15772
Monumenten nummer: GM0108
Datum aanwijzing : 09-11-2004


Afbeelding


Voormalige directeurswoning/kantoorruimte van de gemeentelijke gasfabriek van Kampen. Het pand dateert van 1870-1874 en is gebouwd in een Neo-Classicistische trant. De entree is enigszins gewijzigd doordat het pand toegankelijk is gemaakt voor rolstoelen. Het staat op een zeer opvallend punt nabij de Buitenhaven, en vormt in een vrij open gebied een markant herkenningspunt.

beschrijving:
Het pand is gebouwd op vrijwel vierkante grondslag op gepleisterde plint, met een aanbouw (N) onder plat dak. Het heeft twee bouwlagen, in (geverfde) baksteen met gepleisterde sierelementen, en staat onder een schilddak gedekt met pannen. Op de nokhoeken gemetselde schoorstenen; in het voorste dakschild centraal een dakkapel met rondboogvenster, onder zadeldak met pannen. Goot met geprofileerde lijst. De gevelhoeken zijn geaccentueerd door gepleisterde hoekpilasters met schijnvoegen; tussen de verdiepingen en onder de dakrand een brede stuclijst. De rechterzijgevel en de achtergevel hebben een pleisterlaag met schijngevoegd blokmotief.
De T-vensters in alle gevels hebben een hardstenen onderdorpel en zijn licht getoogd. De voorgevel is symmetrisch opgebouwd in vijf traveeŽn, met een licht vooruit springende middentravee. Hierin bevindt zich de rondboogvormige entree, met meerruits rondboog zij/bovenlicht; de entree is gevat binnen een met blokmotief schijngevoegde lijst. Hierboven een balkon met sier- en smeedijzeren balustrade.
De aanbouw onder plat dak bevat dezelfde vensters; gepleisterd fries onder de dakrand en geprofileerde brede goot.

waardering:
Voormalige directeurswoning van de gemeentelijke gasfabriek, van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang:
- als herinnering aan de gemeentelijke gasfabriek
- als voorbeeld van een 19de eeuwse directeurswoning met Neo-Classicistische stijlelementen
- vanwege de sterke beeldbepalende kwaliteit


Aanvullende afbeeldingen