Oudestraat 24 + 26 + 28  

Gemeentelijk monument

Kadastraal nummer: F 9917, F 16775, F 6871
Monumenten nummer: GM0113
Datum aanwijzing : 09-11-2004


Afbeelding


Drie in Art Nouveau trant gebouwde winkel-woonhuizen uit 1906, onderdeel van een gevelwand met vijf in bouwstijl en bouwjaar overeenkomstige panden. De opdrachtgevers zijn resp. J.M. van Esso (24), J. van 't Oever (26), G. van Gelderen (28). De Oudestraat ligt in het centrum van het beschermde stadsgezicht van Kampen en vormt daarbinnen een belangrijk structurerend element. De gevelwand is beeldbepalend door de 19de en 20ste eeuwse gevels, die vaak voor in oorsprong oudere panden staan. Veel winkelpuien zijn gemoderniseerd; zo ook van de hier beschreven panden.

beschrijving:
Panden van drie bouwlagen met een platte dakafsluiting.

Nr. 24 (ontwerp G.B. Broekema) heeft een in witte verblendsteen opgetrokken gevel, met blauw stenen detaillering. Op de tweede bouwlaag een over de gehele breedte lopende gebogen houten erker met glas-in-lood bovenlichten, gedragen door smeedijzeren korbelen. Boven de erker een tegeltableau met het opschrift 'Banketbakkerij' en vier smalle hoge H-vensters onder hardstenen latei. De gevel wordt afgesloten door een brede overstekende goot op gesneden korbelen en een tegeltableau met bloemmotieven. Op het dak staat een smeedijzeren hek.

Nr. 26 is opgetrokken in bruine baksteen met detaillering in gele baksteen, witte en rode verblendsteen. De pui is nieuw, uitgezonderd de drie verblendstenen tudorbogen. De bovenbouw bestaat uit twee traveeŽn van ongelijke breedte, benadrukt door drie boven de dakrand uitgemetselde torentjes.
De tweede bouwlaag heeft een langwerpige houten meerzijdige erker en een groot samengesteld meerruitsvenster onder een balkon met smeedijzeren hek op gesneden korbelen. De vensters op de derde bouwlaag worden afgesloten door segmentbogen met witte verblendsteen. De geveltop met datumsteen tussen de twee rechter torentjes heeft een hardstenen bekroning.

Nr. 28 is opgetrokken in roodbruine verblendsteen met detaillering in gele, witte en rode verblendsteen en rust op een hardstenen plint. Het winkelraam en de nieuwe deur in de pui hebben getoogde bovenlichten onder segmentbogen met hardstenen aanzet- en sluitstenen. Op de beide verdiepingen smeedijzeren muurankers en rechtgesloten vensters met bijzondere roedenverdeling in de bovenlichten; op de eerste laag onder getoogde strekken met gemetselde boogtrommels, op de derde bouwlaag onder strek. De gevel wordt afgesloten door een gekartelde daklijst en een goot op klampen.

waardering:
De drie winkel-woonhuizen zijn van algemeen architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang:
- als onderdelen van een in Art Nouveau stijl gebouwde, beeldbepalende gevelwand
- vanwege de gaafheid en fraaie detaillering van de verdiepingsgevels
- vanwege de beeldbepalende functie binnen het beschermde stadsgezicht


Aanvullende afbeeldingen