Oudestraat 61  

Gemeentelijk monument

Kadastraal nummer: F 10821
Monumenten nummer: GM0116
Datum aanwijzing : 09-11-2004


Afbeelding


Laat 19de eeuws winkelwoonhuis met Neo-Renaissance stijlelementen  aan de Oudestraat, een belangrijk structurerend element binnen het beschermde stadsgezicht van Kampen. De gevelwand is beeldbepalend, door de 19de en 20ste eeuwse gevels, die vaak voor in oorsprong oudere panden staan. Veel van de winkelpuien zijn gemoderniseerd. Het hier beschreven pand heeft nog een redelijk gave winkelpui.

beschrijving:
Pand onder plat dak, met lijstgevel. De voorgevel is opgetrokken uit machinale baksteen en gedecoreerd met baksteendecoraties en tegeltableaus.
De winkelpui is in drieŽn gedeeld met de deur centraal. De omlijsting van de pui is grotendeels origineel: op de hoeken pilasters met bewerkte kapitelen en aan weerszijden van de ingang smalle, deels gecanneleerde, deels gedraaide zuiltjes. Boven de vensters bewerkte accoladelijsten. De pui staat op een eenvoudig gedecoreerde plint. De verdieping bevat drie H-vensters onder segmentbogen, die met elkaar verbonden worden door gepleisterde banden. Daarboven, in het veld tussen twee cordonlijsten, afwisselend gemetselde delen waarop decoratieve muurankers en terugliggende gepleisterde delen. De tweede verdieping bevat twee T-vensters, onder strek met gepleisterde aanzet- en sluitstenen. Ook hier muurankers. De gevel wordt afgesloten door een tegeltableau met daarboven een kroonlijst met consoles.

waardering:
Winkel-woonhuis van algemeen architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang:
- vanwege de Neo-Renaissance elementen in de gevel
- vanwege de gaafheid en evenwichtige opbouw van de gevel
- vanwege de aanwezigheid van een oorspronkelijke, redelijk gave winkelpui
- vanwege de beeldbepalende functie binnen een historische gevelwand


Aanvullende afbeeldingen