Oudestraat 64  

Gemeentelijk monument

Kadastraal nummer: F 16066
Monumenten nummer: GM0117
Datum aanwijzing : 09-11-2004


Afbeelding


Winkel-woonhuis uit 1934 in een Expressionistische bouwstijl, karakteristiek voor het Interbellum. Het pand staat aan de Oudestraat, een belangrijk structurerend element binnen het beschermde stadsgezicht van Kampen. De gevelwand is beeldbepalend, door de  19de en 20ste eeuwse gevels, die vaak voor in oorsprong oudere panden staan. Veel van de winkelpuien zijn gemoderniseerd; de pui van het hier beschreven pand is vrijwel gaaf behouden.

beschrijving:
Pand onder plat dak, opgetrokken in drie bouwlagen in machinale baksteen met verdiepte voegen en met veel decoratief metselwerk. De toegangsdeur van de winkelpui ligt enigszins achteruit; de etalagevensters aan weerszijden van de deur zijn gebogen naar het straatvlak toe.
Boven de winkelpui een doorlopend bovenlicht van naast elkaar geplaatste vensters. Daarboven een rand siermetselwerk met verticale baksteenstroken. Op de eerste verdieping vormt de brede vensterpartij een tweezijdige erker. De middenstijl daarvan is breed en geprofileerd; de zijlichten bestaan uit drie gestapelde ruiten. Het venster op de tweede verdieping is op dezelfde wijze samengesteld, maar springt niet naar voren. Tussen de twee bovenverdiepingen is een smalle verticale smeedijzeren decoratie geplaatst; de hoeken van de voorgevel zijn door metselwerk geaccentueerd en bevatten smeedijzeren vlaggestokhouders. Ook de dakrand is met een metalen strip afgewerkt.

waardering:
Winkel-woonhuis van algemeen architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang:
- vanwege de Expressionistische bouwstijl
- vanwege de detailleringen en het gebruik van smeedijzeren decoraties
- vanwege de vrijwel gave winkelpui
- vanwege de beeldbepalende functie binnen een historische gevelwand


Aanvullende afbeeldingen