Oudestraat 201  

Gemeentelijk monument

Kadastraal nummer: F 12318
Monumenten nummer: GM0127
Datum aanwijzing : 09-11-2004


Afbeelding


WOONHUIS, gebouwd in 1906. Het pand is gelegen op de hoek van de Oudestraat en het straatje "Achterom". Het huis is gebouwd op een driehoekig perceel en is in 1963 verbouwd.
Bij deze verbouwing bleef de indeling van het interieur in grote lijnen ongewijzigd. Herkenbare wijzigingen betroffen de verruiming van de bijkeuken achter de keuken, het vervangen van de geprofileerde kozijnen en paneeldeuren en het aanbrengen van verlaagde plafonds en de vormgeving van de schoorsteenmantel in de woonkamer. Aan het pand bevindt zich een aanbouw.

beschrijving:
Het woonhuis is opgetrokken in oranje verblendsteen op plint, vanuit een samengestelde plattegrond, over één bouwlaag en onder een met  pannen gedekt zadeldak, dat op de hoek twee dakschilden heeft. De aanbouw aan de achterzijde is gedekt onder een plat dak. In het voorste dakvlak bevindt zich een dakkapel met wangen en een zadeldakje. Onder de dakrand zit een overstekende goot op klossen.
De voorgevel heeft een risalerende middenpartij met een voordeur en bovenlicht. Verder hebben de gevels vensters met houten kozijnen en bovenlichten onder segmentbogen met aanzet- en sluitstenen. Onder de goot zit een decoratieve rand in gekleurde steen

waardering:
Het woonhuis is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische, cultuurhistorische en stedenbouwkundige waarden die tot uitdrukking komen in:
- de redelijke mate van gaafheid van het in- en exterieur,
- het type; goed voorbeeld van het bouwen in de vroege 20ste  eeuw,
- vrij rijke detaillering (verschillende kleuren verblendsteen)


Aanvullende afbeeldingen