IJsseldijk 12  

Gemeentelijk monument

Kadastraal nummer: N 1097
Monumenten nummer: GM0139
Datum aanwijzing : 09-11-2004


Afbeelding


VOORMALIGE MANEGE, gebouwd rond 1880. Tegenwoordig heeft de voormalige manege een horecafunctie, waarvoor een zinken paviljoen tegen de voorgevel is gezet. Achter het gebouw staat een klein bijgebouwtje in dezelfde stijl als de manege, dat waarschijnlijk als opslagplaats dienst heeft gedaan.

beschrijving:
De manege is opgetrokken in baksteen, vanuit een rechthoekige plattegrond, over ťťn bouwlaag en onder een met bouletpannen gedekt zadeldak. De voorgevel bevat een vernieuwde entree met aan weerszijden daarvan vierkante vensters met houten kozijnen en roedeverdeling. Langs de dakranden bevinden zich bewerkte windveren met een makelaar. In het metselwerk is een boogfries aanwezig, dat trapsgewijs naar de nok loopt. De boogjes hiervan zijn van gele verblendsteen. In de nok bevindt zich een rond venster met glas-in-lood. De zijgevels zijn verdeeld in 8 traveeën. De traveeŽn worden van elkaar gescheiden door lisenen. Elke travee bevat een rechthoekig venster met houten kozijnen en roedeverdeling onder een strek met verblend- en een sluitsteen. De travee wordt aan de bovenzijde beŽindigd door een reliŽf van gele verblensteen. De goot wordt gedragen op gemetselde klossen.
De achtergevel is qua indeling gelijk aan de voorgevel, maar bevat geen rozetvenster. In de plaats daarvan is een groot rondboogvenster aanwezig.
Het gebouwtje achter de manege is opgetrokken in baksteen, vanuit een rechthoekige plattegrond, over ťťn bouwlaag en onder een met pannen gedekt zadeldak. De voorgevel bevat windveren en een houten beschot met makelaar. In de middenas bevindt zich een rechthoekige houten deur onder toog met sluitsteen. Aan weerszijden hiervan zijn kleine rondboogvensters met stalen kozijnen aanwezig. Over de gevel loopt een verblendsteen band. In de top is een dichtgemetseld rozetvenster aanwezig.

waardering:
De voormalige manege is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische, cultuurhistorische en stedenbouwkundige waarden die tot uitdrukking komen in:
- de gaafheid van de hoofdvorm en detaillering,
- de beeldbepalende ligging aan de IJsseldijk en de Boven Haven,
- de voormalige functie van manege.


Aanvullende afbeeldingen

Toen in 1937 deze foto genomen werd stond aan de straat nog een pand, in vormgeving gelijk, in maat iets kleiner.