IJsselkade 50  

Gemeentelijk monument

Kadastraal nummer: F 14382
Monumenten nummer: GM0140
Datum aanwijzing : 09-11-2004


Afbeelding


Voormalige herensociŽteit 'T Collegie, een gebouw in Eclectische stijl uit 1887, dat op een zeer beeldbepalende plaats in de binnenstad van Kampen staat, vlakbij het stadhuis en schuin tegenover de brug over de IJssel. De bakstenen gevels zijn nu wit geverfd; de entree is gemoderniseerd en van een nieuwe betonnen bordestrap voorzien; waarschijnlijk hebben de vensters op de begane grond een (andere) roedenverdeling gehad.

beschrijving:
Fors gebouw op rechthoekige plattegrond gebouwd in twee hoge verdiepingen op een natuurstenen plint en onder een zadeldak met pannen. De bakstenen gevels zijn geschilderd en bevatten vele gestucte elementen. Op de hoeken pilasters met verdikkingen op regelmatige afstand over de eerste bouwlaag en gestucte reliŽf decoraties over de verdieping. Ook tussen de zes traveeŽn van de hoofdgevel accentueren dergelijke pilasters de geleding. De vensters en de entree op de begane grond staan onder rondboogvormige drieruits bovenlichten en worden gevat in profiellijsten. Op de verdiepingsscheiding een fries en geprofileerde lijst. De verdiepingsvensters zijn rechtgesloten onder drieruits bovenlichten. De onderdorpels rusten op kleine consoles; aan weerszijden van de vensters smalle pilasters met daarop een fronton op consoles, alles rijk gedecoreerd in stucwerk.
De meest rechtse travee heeft op de verdieping een balkon op bewerkte consoles en met gedraaide balusters. De hoofdgevel wordt afgesloten door een gepleisterd fries met gekrulde klossen en voluten onder een geprofileerde goot.

waardering:
Voormalige herensociŽteit 'T Collegie van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang:
- als herinnering aan het bestaan van de sociŽteit
- vanwege de Eclecticistische stijlelementen


Aanvullende afbeeldingen

Oorspronkelijk was de voorgevel niet geschilderd. Bakstenen vlakken werden geaccentueerd door gestucte reliëf decoraties. Op het dak stonden een aantal dakkapellen waarvan er twee waren voorzien van forse natuurstenen omlijstingen en frontons. In de jaren 1950 zijn deze nog aanwezig. Een foto uit de jaren 1960 toont de linker dakkapel nog op zijn plaats maar zonder de forse naturstenen top.