Zwartendijk 7  

Gemeentelijk monument

Kadastraal nummer: P 260
Monumenten nummer: GM0146
Datum aanwijzing : 09-11-2004


Afbeelding


BOERDERIJ met aangebouwde stenen SCHUUR De Vossenbergen dateert van plusminus 1910 en ligt op een hoogte, gekoppeld aan de dijk. De Zwartendijk is een van de oudere dijken in het buitengebied rondom Kampen en is een belangrijk element in de historische vorming van het landschap. De boerderij is van een traditioneel type, de halleboerderij, en is door een tussenlid verbonden met de naastliggende stenen schuur. Op het erf staat naast de stenen schuur nog een houten schuur onder schilddak en een hooiberg; deze zijn voor de erfindeling wel van belang, maar hebben op zichzelf geen monumentale waarde.

beschrijving:
De boerderij is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond in bruine baksteen met gevelbanden van rode verblendsteen en staat onder een zadeldak met wolfeinden aan voor- en achterkant. Het dak is belegd met muldenpannen; eenvoudige goot met gootlijst. In de voorgevel vier H-vensters op de begane grond, behangen met luiken. De voordeur onder bovenlicht staat asymmetrisch tussen de twee linkervensters in. Op de verdieping drie vensters. Alle vensters onder betonnen lateien. Centraal in de voorgevel een tegeltableau met de naam van de boerderij. Smeedijzeren muurankers. De linkerzijgevel bevat meerdere dubbele vensters en eenvoudige deuren. In de rechter zijgevel, dichtbij de plek waar de boerderij aansluit op het tussenlid, is een vernieuwd samengesteld venster geplaatst. In het tussenlid onder plat dak een entree en een venster.
De hiermee verbonden schuur is van het zelfde materiaal als de boerderij en staat ook onder een zadeldak met wolfeinden. In de voorgevel een centrale dubbele staldeur met aan weerszijden een venster; op de zolderverdieping twee horizontale meerruits vensters.

waardering:
Boerderij met aangebouwde stenen schuur van algemeen architectuur- en cultuurhistorisch en landschappelijk belang:
- als karakteristiek voorbeeld van een traditionele boerderij met aangebouwde schuur in het buitengebied van Kampen
- vanwege de redelijk mate van gaafheid van het exterieur
- vanwege de ligging, gekoppeld aan een oude dijk
- vanwege de gave erfindeling


Aanvullende afbeeldingen