Beschrijving 2 maart 2010:
Eenvoudige tuinderwoning, gebouwd kort na 1900. De langgerekte bakstenen woning bestaat uit één bouwlaag en een zolder in een flauw hellend pannen schilddak. De voorgevel is wat hoger opgetrokken.
bijzonderheden:
Op de kadastrale kaarten van 1832 en 1880 is een koepel te zien die uitzag over de bleekvelden; het pandje stond steeds alleen in het grasland. Na 1880 is er een tuinderwoning vóór gebouwd die kort na 1900 plaats heeft gemaakt voor het huidige woonhuis. Zie "Groot IJsselmuiden in oude ansichten", nr. 9. Dit soort tuinderwoningen waren de opvolgers van de kleine boerderijtjes zoals Burgemeester Van Engelenweg 84 en 86/88. De koepel is in de jaren ’90 van de twintigste eeuw gesloopt.
waardering:
Ondanks diverse verbouwingen is de tuinderwoning economisch- historisch gezien voor IJsselmuiden van belang. Van dit type woning, dat in IJsselmuiden zeer verspreid geweest moet zijn, is vrijwel niets gaaf bewaard gebleven.
Aangezien de "Koepel" volledig is vervangen door nieuwbouw is in 2010 besloten deze af te voeren van de monumentenlijst. De tuinderswoning blijft geregistreerd als gemeentelijk monument.
Zie hieronder de oude redengevende omschrijving:
Beschrijving 1988:
Eenvoudige tuinderswoning, gebouwd kort na 1900, met daarachter "De Koepel", een voormalige wachttoren voor de bleekvelden.
De langgerekte bakstenen woning bestaat uit één bouwlaag en een zolder in een flauw hellend pannen schilddak. De voorgevel is wat hoger opgetrokken. De nu uit twee verdiepingen bestaande "Koepel" is oorspronkelijk nog een verdieping hoger geweest. Vandaar moet men een goed uitzicht over de bleekvelden hebben gehad. Een pannen schilddak zorgt nu voor de afdekking. Op de bovenste verdieping na was het pand als woning in gebruik. De "Koepel" en de tuinderswoning zijn nu provisorisch met elkaar verbonden. Op het sovere erf staat een kapberg met kap en zijwanden van riet; van riet is ook de erfafscheiding gemaakt. Op het land wordt nu nog groente verbouwd.
Bijzonderheden
Op de kadastrale kaarten van 1832 en 1880 is de koepel te zien; het pandje stond steeds alleen in het grasland. Na 1880 is er een tuinderswoning vóór gebouwd die kort na 1900 plaats heeft gemaakt voor het huidige woonhuis.
Zie "Groot IJsselmuiden in oude ansichten", nr. 9 . Dit soort tuinderswoningen waren de opvolgers van de kleine boerderijtjes zoals Burgemeester Van Engelenweg 84 en 86/88.
Redengevende omschrijving
De Koepel is zo langzamerhand de enige tastbare herinnering aan de wasserijen/blekerijen die dit gebied eeuwenlang hebben beheerst. Ondanks dicerse verbouwingen is het pandje daarom voor IJsselmuiden van economisch-historisch belang. Voor de tuinderswoning, die architectonisch en historisch gezien weliswaar niet met De Koepel te maken heeft, geldt hetzelfde. Van dit type woning, dat in IJsselmuiden zeer verspreid geweest moet zijn, is vrijwel niets gaaf bewaard gebleven. De erfinrichting, de bijzondere kapberg en de ligging van het pand temidden van bouwland maken de waarde ervan nog hoger. |