IJsselmuiden - Burg. Van Engelenweg 4  

Gemeentelijk monument

Kadastraal nummer: B 2759
Monumenten nummer: GM0009
Datum aanwijzing : 04-10-1988


Afbeelding


Beschrijving
Herenhuis genaamd "Stadwijk", van oorsprong vóór 1880 gebouwd in chaletstijl.
Het pand is in baksteen opgetrokken vanuit een rechthoekige plattegrond. De midden-as van de straatgevel wordt geaccentueerd door een uitspringende en hoger opgetrokken middenpartij, bekroond door een dakruiter. Dit gedeelte is met pannen gedekt, de aanbouw aan de achterkant, die van latere datum is, heeft een plat dak. De T-vensters hebben natuurstenen hoekblokken en sierbanden verlevendigen de gevels. Langs de Burgemeester Van Engelenweg staat een ijzeren hek met fraaie ingangsstijlen.

Bijzonderheden
Op de kadastrale kaart van 1880 komt het herenhuis voor, echter zonder de achteraanbouw. Die moet kort daarop zijn toegevoegd, want op een ansichtkaart uit 1900 is de aanbouw aanwezig (zie "Groot IJsselmuiden in oude ansichten", nr.333). De villa had toen ook een waranda met balkon erboven tegen de zijgevel. Boven de ingang, midden in de voorgevel, bevond zich nog een balkon. Het pand, dat werd bewoond door tandarts Geitenbeek, was via een bruggetje bereikbaar. Het pand is in 1907 door G.B. Broekema intern verbouwd (tekening vij Bouw- en Woningtoezicht). Van 1941 tot 1974 is het huis in gebruik geweest als gemeentehuis. In 1975 ging het in particuliere handen over.

Redengevende omschrijving
In de loop der jaren heeft het pand zeer veel wijzigingen ondergaan en zelden ten goede. De waranda met balkon is verwijderd en het balkon aan de voorkant is door een modern exemplaar vervangen. De hoofdingang is naar de zijgevel verplaatst en alle ramen en deuren die met dit alles verband hielden zijn gewijzigd. Bovendien kan de proportionering van het gebouw vanwege de achteraanbouw, niet fraai worden genoemd. Als enig voorbeeld in IJsselmuiden van een laat 19e eeuws herenhuis van een dergelijk formaat is het pand voor de gemeente toch van architectuur-historische waarde. Als voormalig gemeentehuis is het bovendien van historische betekenis.

Ter ondersteuning zijn tevens beschermd
Het ingangshek met stijlen en de erfinrichting met beplanting


Aanvullende afbeeldingen