IJsselmuiden - Burg. Van Engelenweg 43  

Gemeentelijk monument

Kadastraal nummer: B 3349
Monumenten nummer: GM0010
Datum aanwijzing : 04-10-1988


Afbeelding


Beschrijving
Sober, laat 19e eeuws woonhuis van het type "rentenierswoning".
Het gebouw is in baksteen opgetrokken vanuit een bijna vierkante plattegrond. Het bestaat uit één bouwlaag en een zolder onder een pannen schilddak. Daar zorgt een opvallend grote dakkapel, bekroond door een tympaan, voor de lichttoetreding. De voordeur, zoals gebruikelijk bij dit woningtype in het midden, wordt aan beide zijden geflankeer door twee T-vensters. Veel details zijn bewaard gebleven: de deur met jugendstil ornamenten, de zware gootlijst aan de zij- en achtergevels steunend op gietijzeren consoles, de omlijsting van de dakkapel en niet te vergeten het ijzeren tuinhek.

Bijzonderheden
Op de kadastrale kaar van 1880 is het pand nog niet te vinden, een ansicht uit 1902 laat het wel zien (Groot IJsselmuiden in oude ansichten, nr.36). De beide hoekschoorstenen zijn nu verdwenen. Het pand is van hetzelfde type als de panden Burgemeester Van Engelenweg 54 en 74.

Redengevende omschrijving
Het and is één van de weinig gaaf bewaarde voorbeelden van het soort woonhuis dat de IJsselmuidense notabelen zich aan het einde van de 19e eeuw langs de Burgemeester Van Engelenweg lieten bouwen.
Het is goed van verhoudingen en bijzonder fraai en gaaf van detaillering. Als zodanig is het pand voor IJsselmuiden van architectuur-historisch belang.

Ter ondersteuning is tevens beschermd
Het ijzeren tuinhek.


Aanvullende afbeeldingen