IJsselmuiden - Burg. Van Engelenweg 77 + 79  

Gemeentelijk monument

Kadastraal nummer: B 2538, B 3539
Monumenten nummer: GM0052
Datum aanwijzing : 09-11-2004


Afbeelding


DUBBEL WOONHUIS, gebouwd in het Interbellum. De woningen zijn vrijstaand gelegen aan de Burg. van Engelenweg in IJsselmuiden.

beschrijving:
De woningen zijn opgetrokken in baksteen, vanuit een vierkante plattegrond, over twee bouwlagen en onder een met rode Hollandse pannen gedekt schilddak. De woningen staan gespiegeld tegen elkaar en bevatten in de voorgevel een overkapte entree met houten deur en natuurstenen trapje. Naast de entree bevindt zich een erker met vensters onder strek met aanzetstenen. De vensters hebben houten kozijnen en bovenlichten met roedeverdeling.
Op de verdieping bevindt zich een balkon dat steunt op de twee erkers in de voorgevel. Het balkon bevat gemetselde hekpijlers met een ijzeren sierhekwerk ertussen. In de gevel bevinden zich vier entreepartijen naar het balkon. Deze partijen bestaan uit een houten deur met direct erlangs een venster met vierruitsbovenlicht. In het dakvlak bevinden zich twee dakkapellen met vierruits vensters.

waardering:
Het dubbele woonhuis is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische, cultuurhistorische en stedenbouwkundige waarden die tot uitdrukking komen in:
- de gaafheid van de hoofdvorm en detaillering
- de beeldbepalende ligging aan de Burg. van Engelenweg
- de typologie; goed voorbeeld van een dubbel woonhuis uit het Interbellum.


Aanvullende afbeeldingen