IJsselmuiden - Burg. Van Engelenweg 81  

Gemeentelijk monument

Kadastraal nummer: B 2205
Monumenten nummer: GM0053
Datum aanwijzing : 09-11-2004


Afbeelding


WOONHUIS, gebouwd in 1912, naar ontwerp van G.B. Broekema (Kampen). Het pand is gebouwd in opdracht van de gemeente IJsselmuiden, voor de toenmalige gemeentegeneesheer.

beschrijving:
Het woonhuis is opgetrokken in baksteen met kalkzandsteen banden, over twee bouwlagen , vanuit een vierkante plattegrond met uitbouw aan de voorzijde, onder een met rode Tuile-du-Nord pannen gedekt afgeknot schilddak met pironnen en overstekende daklijst.
De voorgevel bevat een risalerend gedeelte, waarvan de hoek is afgeplat met een venster. Boven dit venster zit een uitgemetselde console. In het teruggelegen gedeelte bevindt zich een entree met oorspronkelijke houten deur met venstertje. Verder bevinden zich in de gevels vensters met houten kozijnen en glas-in-lood bovenlichten. Op de verdieping bevinden zich T-vensters met houten kozijnen en bovenlicht. Alle vensters bevinden zich onder strek met natuurstenen aanzetstenen en hebben houten onderdorpels.

waardering:
Het woonhuis is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische, cultuurhistorische en stedenbouwkundige waarden die tot uitdrukking komen in:
- de typologie; het is een representatief voorbeeld uit het oeuvre van G.B. Broekema
- de gaafheid van de hoofdvorm en detaillering
- de markante ligging aan de Burg. Van Engelenweg in IJsselmuiden.


Aanvullende afbeeldingen