IJsselmuiden - Burg. Van Engelenweg 137 (pastorie)  

Gemeentelijk monument

Kadastraal nummer: B 5791
Monumenten nummer: GM0019
Datum aanwijzing : 04-10-1988


Afbeelding


Beschrijving Kerk
Sober gebouw uit 1860, behorende bij de belendende rooms-katholieke kerk.
Het bakstenen gebouw staat op een T-vormige plattegrond met de nog van het dwarsgeplaatste voorhuis evenwijdig aan de weg. Dit gedeelte bestaat uit twee bouwlagen onder een pannen schilddak, terwijl de rest van het gebouw slechts één bouwlaag heeft. In de voorgevel wordt de middendeur uit de jaren dertig aan beide zijden geflankeerd door acht-ruites en op de verdieping door zes-ruits schuiframen. De symmetrie wordt doorbroken door een grote erker rechts van de voordeur. De gevels zijn op de klassieke manier geleed door een iets vooruitspringende middenrisaliet en hoeklisenen die ook in de kroonlijst doorlopen. Door geprofileerde houten deur- en vensteromslijstingen wordt de middenas geaccentueerd.

Bijzonderheden
In 1857 werd de parochie IJsselmuiden opgericht; in 1859 was de kerk voltooid en de pastorie een jaar later. "Groot IJsselmuiden in oude ansichten", nr.51 laat de situatie van rond 1900 zien.

Redengevende omschrijving
De pastorie is van architectuur-historisch belang als goed bewaard voorbeeld van een herenhuis uit het midden van de 19e eeuw en als zodanig uniek voor IJsselmuiden. Verder is het pand van sociaal-historische betekenis als onderdeel van het kerkelijk leven van de gemeente. Samen met de kerk en het kerkhof is de pastorie van stedebouwkundige betekenis vanwege de markante ligging van het complex. De oorspronkelijke situering ervan, omgeven door een sloot, is nog intact.

Ter ondersteuning zijn tevens beschermd
De gemetselde slootovergang en de tuinaanleg met beplanting


Aanvullende afbeeldingen