IJsselmuiden - Dorpsweg 6  

Gemeentelijk monument

Kadastraal nummer: B 4907
Monumenten nummer: GM0023
Datum aanwijzing : 04-10-1988


Afbeelding


Beschrijving
Villa, genaamd "Meerburg", van oorsprong vroeg 19e eeuws of ouder.
Het bakstenen pand is gebouwd vanuit een rechthoekige plattegrond met de nok evenwijdig aan de Dorpsweg. Het bestaat uit twee bouwlagen en een zolder onder een afgeplat pannen schilddak. De voorgevel is symmetrisch van opbouw: twee vensters flankeren aan beide zijden de ingangspartij. Op de verdieping wordt dit patroon herhaald. De halfrond gesloten dakkapel en de omlijstingen van de deur en het middelste venster op de verdieping accentueren de middenas. Het gehele pand is wit gepleisterd. De vensters op de verdieping hebben T-ramen, de hoofdverdieping niet meer. De geprofileerde gootlijst rust op straatniveau op lisenen met daarop, op de verdieping, ranke gekoppelde pilastertjes. De vensters en de deur zijn voorzien van op de classicistische barok teruggrijpende omlijstingen. Naar de stijl daarvan te oordelen is het exterieur van Meerburg in de late 19e eeuw vernieuwd. Tegen één van de korte zijden is een namaak-grot aangebracht. Aan de achterkant van het pand zijn, naast een oudere aanbouw, nog een aantal nieuwere bijbouwen verrezen. Restanten van de vroegere landschaptuin zijn nog te herkennen, bijvoorbeeld in de oude rode beuk in de voortuin en het tuinhuis aan de Burgemeester Van Engelenweg 92a. Het gebouw is momenteel als jeugdhuis in gebruik.

Bijzonderheden
Terwijl de kaart van 1783 geen "Meerburg" laat zien, staat het op de kadastrale minuutplannen van 1832 en 1880 wel afgebeeld, maar met een andere plattegrondvorm.
Sedertdien staat het op alle kaarten aangegeven als het belangrijkste buiten van IJsselmuiden, samen met "Laanzigt". Over de geschiedenis ervan is weinig bekend.

Redengevende omschrijving
Meerburg is het enige nog bestaande IJsselmuidense buiten. Mede gezien de afmetingen van het pand en de vele bijgebouwen moet het in de IJsselmuidense gemeenschap een belangrijke rol hebben gespeeld. Daarom is het historische betekenis. Ondanks de storende nieuwbouw aan de achterzijde is Meerburg voor de gemeente van architectuur-historisch belang als enig overgebleven voorbeeld van dit bouwtype en deze bouwstijl.


Aanvullende afbeeldingen