IJsselmuiden - Dorpsweg 91  

Gemeentelijk monument

Kadastraal nummer: B 6892
Monumenten nummer: GM0025
Datum aanwijzing : 19-11-1996


Afbeelding


Beschrijving
Eenvoudige boerderij met schuur, hooiberg, bijschuur op boerenerf, daterend uit de 19e eeuw.
De boerderij is opgetrokken vanuit een rechthoekige plattegrond, in één bouwlaag met zolder, onder een met riet belegd wolfdak. De boerderij staat met de kopse kant aan de dijk, direct aan de rijweg. Van de bakstenen gevels is de lange zijde waarin de hoofdingang zich bevindt, wit gepleisterd. Deze gevel heeft T-vensters; in de overige gevels zijn de schuiframen met de oorspronkelijke roedenverdeling nog aanwezig. De indeling van het interieur is voor zover bekend oorspronkelijk.
De erfindeling is grotendeels bewaard gebleven of nog herkenbaar: schuin achter de boerderij staat een schuur van gepotdekselde houten planken onder met pannen gedekt zadeldak; een tussenlid verbindt deze schuur met de boerderij. Naast de boerderij staan langs de weg een hooiberg met rieten wanden en rieten kap en een bijschuur van gepotdekseld hout onder zadeldak met pannen. Waardevolle overgebleven beplanting wordt gevormd door een buxushaag en een leilinde langs de oostelijke erfscheiding; naast de bijschuur staat voor op het erf een eik, daarachter naast de hoofdschuur een kastanje. De voormalige moestuin/boomgaard in de noordoosthoek van het erf bevat geen fruitbomen meer.

Bijzonderheden
De vroegste bebouwing in de kern IJsselmuiden, aan de hoger gelegen Dorpsweg moet uit dit soort boerderijen hebben bestaan. Het pand ligt aan een pad dat vroeger van de dijk naar het agrarische gebied erachter liep.

Redengevende omschrijving
Dit boerderijtje is, met de drie bijgebouwen en de erfinrichting, karakteristiek voor de vroege, en nu vrijwel verdwenen bebouwing van IJsselmuiden. De boederij en de genoemde bijgebouwen zijn gaaf bewaard gebleven; de erfinrichting bevat nog een aantal oorspronkelijke elementen, terwijl de originele indeling nog herkenbaar is. Het gehele complex met de genoemde onderdelen is daarom voor de gemeente van cultuur- en architectuurhistorische waarde. Ook de ligging direct aan de weg is historisch bepaald en maakt het complex nu tot een beeldbepalend geheel.

Ter ondersteuning zijn tevens beschermd
De erfinrichting, onder andere bestaande uit een leilinde, buxushaag, eik en kastanje.


Aanvullende afbeeldingen

De twee ramen op de begane grond in de straatgevel zijn recente toevoegingen. Oorspronkelijk had de gevel hier enkel het kleine verdiepings-raampje