IJsselmuiden - Oosterholtseweg 48  

Gemeentelijk monument

Kadastraal nummer: I 393
Monumenten nummer: GM0030
Datum aanwijzing : 04-10-1988


Afbeelding


Beschrijving
Compact bakstenen gebouwtje, nu in gebruik als boerderij.
Het pand is opgetrokken vanuit een U-vormige plattegrond. Het bestaat uit één bouwlaag en een zolder onder een pannen wolfdak dat aan de halfronde achterzijde waaiervormig uitloopt. Het woongedeelte, tussen de poten van de U, is van ramen met luiken voorzien. Tegen de voorgevel is recentelijk een strakke aanbouw geplaatst. Aan de naar de weg gekeerde achterzijde wordt het dak door houten stijlen gedragen. De daarin gesneden jugendstil-motieven maken een bouwtijd van rond 1900 waarschijnlijk/ De ruimte tussen de stijlen is naderhand met baksteen opgevuld, waarbij raampjes werden uitgespaard. Een luchtkoker bekroont het dak. Het gebouwtje ligt op een driesprong, langs de weg omgeven door leilinden.

Bijzonderheden
Op oude ansichten is te zien dat het gebouwtje een melkhuisje is geweest. De halfronde uitbouw was tussen de stijlen geheel open, het was meer een tegen het woongedeelte aangebouwde veranda. De bewoner verkocht daar verse melk. Volgens de overlevering waren vlakbij tennisbanen gelegen waar de notabelen uit Kampen zich kwamen ontspannen. Daanra lesten zij hier hun dorst. De combinatie melkhuisje - tennisbaan komt vaker voor.

Redengevende omschrijving
Vanwege de manier waarop het gebouwtje met zijn halfronde achterkant omgeven door bomen op de driesprong ligt, is het van stedebouwkundige waarde. Als eigenaardig restant van de rol die het platteland van IJsselmuiden voor Kampen heeft gespeeld als recreatiegebied is het gebouwtje voor de gemeente bovendien van historische betekenis.

Ter ondersteuning zijn tevens beschermd
De langs de weg geplaatste leilinden.


Aanvullende afbeeldingen