IJsselmuiden - Trekvaart 1 t/m 9 (oneven)  

Gemeentelijk monument

Kadastraal nummer: zie tabel
Monumenten nummer: GM0130
Datum aanwijzing : 09-11-2004


Afbeelding


VELDWACHTERSWONINGEN, gebouwd in 1938, naar ontwerp van G.B. Broekema en in opdracht van de toenmalige gemeente IJsselmuiden. De vijf woningen met de kazerne vormen samen een compact woningcomplex, dat vlakbij het Kamper treinstation gelegen is.

beschrijving:
Het complex is opgetrokken in deels gepleisterde baksteen, vanuit een rechthoekige plattegrond, over twee bouwlagen en onder een met Hollandse pannen gedekt schilddak. In de middenpartij bevinden zich garagedeuren, geaccentueerd door een topgevel met een dakkapel aan weerszijden. De woningen bevatten samengestelde vensters met houten kozijnen op de bange grond en kleine rechthoekige vensters met roedeverdeling op de gepleisterde verdieping. De voordeuren van de woningen hebben boven- en zijlichten.
De linkerzijgevel van het complex is blind. In de rechterzijgevel zitten twee ronde vensters met dubbele roedeverdeling.

waardering:
Het complex van woningen en kazerne is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische, cultuurhistorische en stedenbouwkundige waarden die tot uitdrukking komen in:
- de gaafheid van de hoofdvorm van het complex
- de beeldbepalende ligging aan de entree van IJsselmuiden
- de voormalige functie van het complex
- de vormgeving; het is een representatief voorbeeld van een woningcomplex uit het oeuvre van G.B. Broekema.


Aanvullende afbeeldingenStraten en huisnummers Kadastraal nummer
Trekvaart 1
Trekvaart 3
Trekvaart 5
Trekvaart 7
Trekvaart 9
B 7090
B 7091
B 6380
B 6381
B 6382