's Heerenbroek - Zwolseweg 56  

Gemeentelijk monument

Kadastraal nummer: K 203
Monumenten nummer: GM0147
Datum aanwijzing : 09-11-2004


Afbeelding


KRUKHUISBOERDERIJ, gebouwd aan het eind van de 19de eeuw. De boerderij is met de achterzijde naar de straat gericht en kijkt aan de voorzijde uit op het open landschap langs de Zwolseweg. De boerderij staat op een karakteristiek erf met meerdere bijgebouwen; onder andere twee rietgedekte kapbergen en een schuur. De boerderij heeft een aantal wijzigingen ondergaan (rechterzijgevel bedrijfsgedeelte en vensters van voorhuis zijn nieuw).

beschrijving:
De boerderij is opgetrokken in baksteen, vanuit een L-vormige plattegrond, over één bouwlaag en onder een met riet gedekt schilddak (voorhuis) en zadeldak met wolfseind (bedrijfsgedeelte). Op de nokken van het voorhuis staan twee gemetselde schoorstenen. Het voorhuis bevat rechthoekige vensters met houten kozijnen, roedeverdeling en luiken. In het rechter dakvlak van het voorhuis bevindt zich een kleine dakkapel.
De achtergevel van het bedrijfsgedeelte bevat houten baanderdeuren, geflankeerd door stalen stalramen. Tegen dit bedrijfsgedeelte is een schuur gebouwd, opgetrokken in baksteen, onder een met riet gedekt wolfdak. De achtergevel van deze schuur bevat houten deuren, die niet in de middenas geplaatst zijn en een aantal vensters.

waardering:
De boerderij is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische, cultuurhistorische en stedenbouwkundige waarden die tot uitdrukking komen in:
- de beeldbepalende ligging (achterzijde naar de straat) aan de Zwolseweg
- de typologie; het is een bijzonder type (krukhuis) boerderij in deze streek
- de gaafheid van de hoofdvorm.


Aanvullende afbeeldingen

Het pand gezien vanaf de Zwolseweg.