Kamperveen - Hogeweg 39  

Gemeentelijk monument

Kadastraal nummer: G 162
Monumenten nummer: GM0027
Datum aanwijzing : 04-10-1988


Afbeelding


Boerderij met dwarsgeplaatst woonhuis en bijschuur in dezelfde bouwtrant, op een terp gebouwd in 1923.
Het bakstenen woongedeelte bestaat uit één bouwlaag met zolder onder een pannen schilddak. De ingangspartij in een halfrond gesloten portiek is asymmetrisch in de gevel geplaatst: aan de linkerkant bevinden zich drie ramen met T-vensters, aan de rechterkant één. Brede dakkapellen verlichten aan drie zijden de zolder. Het bedrijfsgedeelte en de bijschuur hebben een pannen wolfdak. De voorgevel van de schuur is wel symmetrisch van indeling. Daarachter staat een hoog houten hooihuis. Door de geprofileerde gootlijst op klossen, de traditioneel beschilderde luiken van het woongedeelte en de bijschuur, de muurankers, het siermetselwerk en de roedeverdeling van de vensters, maakt de boerderij een rijk gedetailleerde indruk. Vlak voor de boerderij langs, over de terp, loopt de weg. Aan de overkant van de weg ligt de moestuin.

Bijzonderheden
Het pand is gebouwd in dezelfde traditionalistische stijl als Bisschopswetering 90.

Redengevende omschrijving
Het pand is een gaaf voorbeeld van het boerderijtype zoals dat in de jaren twintig in de polders rond IJsselmuiden werd gebouwd.
Als zodanig is het van architectuur-historisch belang, mede gezien de goede proportionering en detaillering van het gebouw. Bovendien is het complex van belang vanwege de indeling en de beplanting van de terp en vanwege de markante ligging in het landschap.

Ter ondersteuning zijn tevens beschermd
De terp en de oorspronkelijke erfbeplanting.


Aanvullende afbeeldingen