Kamperveen - Wittensteinse Allee 5  

Gemeentelijk monument

Kadastraal nummer: G 302
Monumenten nummer: GM0032
Datum aanwijzing : 04-10-1988


Afbeelding


Boerderijcomplex, gebouwd in de 2e helft van de 19e eeuw.
Het bakstenen hoofdgebouw staat met een aantal aangebouwde schuren en bergingen op een ingewikkelde, zeer langgerekte plattegrond. Verschillende kapvormen, maar voornamelijk pannen schilddaken, vormen de overdekking. De voorgevel van het woongedeelte springt in het midden op een opvallende manier naar voren. Daardoor ontstaat een ruime kamer in de kap. Dit gedeelte heeft als beŽindiging een roosvenstertje en een topgevel. Het woonhuis heeft negen-ruitsschuifvensters en sierankers. De boerderij staat op het voormalige landgoed Wittenstein.

Bijzonderheden
Naast het kasteel Wittenstein lag buiten de slotgracht een boerderij; ook het kadastrale minuutplan van 1832 laat een aantal bijgebouwen zien. Het is wel zeker dat deze boerderij bij het landgoed heeft behoord.

Redengevende omschrijving
Als onderdeel van het voormalige landgoed is de boerderij van historische betekenis voor IJsselmuiden. Bovendien is de omgeving, bijvoorbeeld de oprijlaan, van landschappelijke waarde. De unieke vormgeving van de voorgevel maakt de boerderij architectuur-historisch belangwekkend.

Ter ondersteuning zijn tevens beschermd
De parkaanleg van het oorspronkelijke landgoed en de oude tuinmuur.


Aanvullende afbeeldingen