Kamperveen - de Zande 44  

Gemeentelijk monument

Kadastraal nummer: F 277
Monumenten nummer: GM0033
Datum aanwijzing : 04-10-1988


Afbeelding


Grote boerderij gebouwd in 1928, genaamd "Ruimzicht".
Het pand heeft een dwarsgeplaatst woonhuis en een zeer brede bijschuur. Het bakstenen woongedeelte bestaat uit één bouwlaag en een zolderverdieping in de kap. Het pannen wolfdak wordt midden in de voorzijde doorbroken door een dakkapel en op de hoeken geaccentueerd door schoorstenen met kappen. In de voorgevel zijn de oorspronkelijke T-ramen vervangen, de luiken en de roedeverdeling in het bovenste deel van de ramen zijn nog oorspronkelijk. Het portiek van de voordeur is met tegeltjes versierd. Het wolfdak van de aangebouwde schuur is eveneens met pannen gedekt. De bijschuur is zo breed dat er een bijzondere kapvorm is toegepast. Het hoge wolfdak knikt aan de beide lange zijden naar buiten zodat er een zevenbeukig gebouw ontstaat: de hoge middendeur wordt aan beide zijden door drie vensters geflankeerd. In de zijgevel bevinden zich mestdeurtjes.

Bijzonderheden
In het complex is van oudsher een paardenfokbedrijf gevestigd, hetgeen de belendende manegebaan verklaart. Zie ook "Groot IJsselmuiden in oude ansichten", nr. 156.

Redengevende omschrijving
Vanwege de zeldzaamheid van het type bijschuur en vanwege de gaafheid en de uniformiteit van het gehele complex is de boerderij voor de gemeente van architectuur-historisch belang.
Vanwege de markante ligging op een knooppunt van wegen is het pand bovendien van stedebouwkundig en landschappelijk belang in de polder Kamperveen.

Ter ondersteuning zijn tevens beschermd
De belangrijkste elementen van de erfbeplanting waaronder de beuk, de haag en de inritpalen.


Aanvullende afbeeldingen