Kamperveen - Zuideinde-West 2  

Gemeentelijk monument

Kadastraal nummer: G 271
Monumenten nummer: GM0142
Datum aanwijzing : 09-11-2004


Afbeelding


HALLEHUISBOERDERIJ “Sophiahoeve”, gebouwd in 1909. De boerderij is zeer markant geleden op een driesprong. Aan de voorzijde van de boerderij staan leilindes. Naast de boerderij staat een bakhuis.

beschrijving:
De boerderij is opgetrokken in baksteen, vanuit een rechthoekige plattegrond, over één bouwlaag en onder een met riet gedekt wolfdak met rietvorsten. Op het rechter dakvlak bevindt zich een later geplaatste dakkapel.
De voor- en zijgevels bevatten vensters met schuiframen en luiken. De achtergevel bevat, op de plaats van de baanderdeuren, een nieuwe entree met dubbele deuren. Deze worden aan weerszijden geflankeerd door rondboog stalvensters met stalen kozijnen. Boven de baanderdeuren bevindt zich een hooiluik. Een van de staldeuren is recentelijk vervangen door een woondeur.

Het bakhuis is klein van formaat en opgetrokken in baksteen, vanuit een rechthoekige plattegrond, onder een met donkere Tuile-du-Nord pannen gedekt zadeldak. Langs de dakranden zijn windveren aanwezig. In de gevels bevinden zich later geplaatste vensters en een deur. De achtergevel is blind.

waardering:
De boerderij is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische, cultuurhistorische en stedenbouwkundige waarden die tot uitdrukking komen in:
- de markante ligging op een driesprong
- de gaafheid van de hoofdvorm
- de ensemblewaarde met het bakhuis.


Aanvullende afbeeldingen