Kamperveen - Zuideinde-West 3  

Gemeentelijk monument

Kadastraal nummer: G 297
Monumenten nummer: GM0143
Datum aanwijzing : 09-11-2004


Afbeelding


HALLEHUISBOERDERIJ, gebouwd in 1878. De boerderij bevat aan de voorzijde een fraaie siertuin met leilindes en haagbeuken. De boerderij heeft tegenwoordig een woonfunctie, waardoor de achtergevel, zijgevels en het dak een aantal wijzigingen hebben ondergaan.

beschrijving:
De boerderij is opgetrokken in baksteen, vanuit een rechthoekige plattegrond, over één bouwlaag en onder een met riet gedekt wolfdak. Aan de voorzijde bevinden zich bewerkte windveren. De voorgevel bevat zesruits schuifvensters met en geschilderde luiken.
Zijgevels bevatten ter hoogte van het woongedeelte vensters met houten kozijnen. De achtergevel bevat in de middenas een toog, de baanderdeuren zijn verwijderd. De toog heeft een moderne invulling gekregen. Deze wordt aan weerszijden geflankeerd door halfronde stalvensters met stalen kozijnen. In de achtergevel bevinden zich daarnaast twee staldeuren en een hooiluik.

waardering:
De boerderij is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische, cultuurhistorische en stedenbouwkundige waarden die tot uitdrukking komen in:
- de beeldbepalende ligging aan Zuideinde West
- de gaafheid van de hoofdvorm en detaillering
- de typologie: goed voorbeeld van een laat 19de eeuwse hallehuisboerderij.


Aanvullende afbeeldingen