Wilsum - Dorpsweg 31  

Gemeentelijk monument

Kadastraal nummer: L 84
Monumenten nummer: GM0072
Datum aanwijzing : 09-11-2004


Afbeelding


BOERDERIJ, gebouwd in het laatste kwart van de 19de eeuw. De boerderij is gelegen aan dijk, met de achterzijde naar de IJssel. Achter op het erf bevinden zich een aantal agrarische bijgebouwen. Deze zijn weliswaar kenmerkend voor de inrichting van het erf, maar voor de bescherming van ondergeschikt belang. Tegen de achtergevel aan is een houten schot geplaatst, die buiten de bescherming valt.

beschrijving:
De boerderij is opgetrokken in baksteen, vanuit een rechthoekige plattegrond, over één bouwlaag en onder een met riet gedekt wolfdak met keramische nokvorsten. Langs de dakranden zijn vlechtingen aanwezig.
De voorgevel bevat drie vensters met houten kozijnen en luiken onder strek. In de linkerzijgevel bevindt zich de entree met lage houten deur.. Het stalgedeelte is in verhouding met het voorhuis klein en bevat in de rechterzijgevel twee halfronde stalramen en een klein mestluik. In de achtergevel bevindt zich een enkele staldeur, geflankeerd door rondbogige stalvensters met stalen kozijnen. De nok bevat een hooiluik.

waardering:
De boerderij is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische, cultuurhistorische en stedenbouwkundige waarden die tot uitdrukking komen in:
- de beeldbepalende ligging aan de dijk in Wilsum
- de gaafheid van de hoofdvorm en zeer eenvoudige detaillering
- de typologie: goed voorbeeld van een boerderij uit deze omgeving


Aanvullende afbeeldingen