Zalk - Burg. Van Vleutenstraat 18  

Gemeentelijk monument

Kadastraal nummer: H 532
Monumenten nummer: GM0055
Datum aanwijzing : 09-11-2004


Afbeelding


NEDERLANDS GEREFORMEERDE KERK, gebouwd in 1840. De kerk is opgetrokken in de stijl van het zogenaamde "Waterstaats-Classicisme".

beschrijving:
De kerk is opgetrokken in baksteen, aan de straatzijde wit gepleisterd, vanuit een rechthoekige plattegrond, over ťťn bouwlaag en onder een met pannen gebroken zadeldak. Op de nok bevinden zich twee kleine dakruitertjes.
De voorgevel bevat in de middenas een entree met houten paneeldeuren en halfrond samengesteld bovenlicht, onder een toog met aanzet- en sluitstenen.
Daarboven zit een spitsboog venster met aanzet- en sluitstenen, een natuurstenen onderdorpel en houten kozijnen met roedeverdeling. Dit venster wordt aan weerszijden geflankeerd door bifore spitsboogvensters met aanzet- en sluitstenen, houten kozijnen en roedeverdeling. De voorgevel wordt op de hoeken benadrukt door hoeklisenen met natuurstenen waterlijsten en een natuurstenen pinakels. Op de geveltop staat een houten klokkentorentje en een met leien gedekte spits met haan. De zijgevels bevatten rondboogvensters met glas-in-lood invulling. De zijgevels worden beŽindigd door een goot op houten gootklossen.

waardering:
De kerk is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische, cultuurhistorische en stedenbouwkundige waarden die tot uitdrukking komen in:
- de beeldbepalende ligging van de kerk in de kern van Zalk
- de typologie; representatief voorbeeld van een waterstaatkerk uit 1840
- de gaafheid van de hoofdvorm en detaillering.


Aanvullende afbeeldingen