Woonhuis, in de 2e helft van de 19e eeuw opgetrokken in baksteen.
Nu heeft het een onregelmatige plattegrond. Het pand bestaat uit één bouwlaag en een zolder onder een rieten schilddak. De symmetrisch ingedeelde voorgevel is van het Kerkplein afgekeerd. De voordeur met bovenlicht wordt aan beide zijden geflankeerd door twee ramen, voorzien van roedeverdeling en luiken. Een topgeveltje met makelaar bekroont de dakkapel.
Bijzonderheden
Bij de restauratie van 1980 is de school die in de 19e eeuw aan de straatkant tegen de kosterij was aangebouwd, weer verwijderd. Ervoor in de plaats is onder andere een ingebouwde garage gekomen, naar het Kerkplein toe. Bij de restauratie zijn de roedeverdeling en de luiken teruggebracht. Op het kadastrale minuutplan van 1832 staat het pand al aangegeven, maar op een eenvoudige, vierkante plattegrond. Wellicht was het toen nog geen kosterswoning maar een eenvoudig boerderijtje. Daarna heeft de onderwijzer van de school er in gewoond.
Bouwkundige staat
goed; het pand is in 1980 gerestaureerd.
Redengevende omschrijving
Vanwege de grote rol die het pand van oudsher als woning van onderwijzer en koster in de zalker gemeenschap speelt is het voor de gemeente van historisch belang.
De fraaie hoofdvorm geeft het architectonische waarde. Als afsluiting van het Kerkplein is het bovendien van stedebouwkundige betekenis.
|