Grafhorst - Kamperzeedijk 43  

Gemeentelijk monument

Kadastraal nummer: I 232
Monumenten nummer: GM0095
Datum aanwijzing : 09-11-2004


Afbeelding


BOERDERIJ, gebouwd inde 19de eeuw. De boerderij is gelegen aan de Kamperzeedijk te Grafhorst en is waarschijnlijk ooit een herberg geweest. Vooral in het achterste bouwdeel bevinden zich veel later geplaatste vensters en openingen. Het voorhuis bevat een redelijke mate van gaafheid.

beschrijving:
De boerderij is opgetrokken in baksteen en hout, vanuit een samengestelde plattegrond, over één bouwlaag en onder een met riet gedekt schilddak met wolfseind en rietvorsten.
Het voorhuis bevat een houten entree met bovenlicht en twee rechthoekige vensters met houten kozijnen, roedeverdeling en luiken. In het voorste dakschild bevindt zich een kleine dakkapel onder een steekkapje en met gegolfde houten wangen en een houten kozijn met roedeverdeling.
Het bedrijfsgedeelte van de boerderij bevindt zich niet achter maar naast het voorhuis. Het bedrijfsgedeelte bestaat uit twee bouwdelen. Het bouwdeel direct naast het voorhuis is opgetrokken in baksteen. De gevels bevatten hier zeer laag geplaatste vensters aangezien dit bouwdeel tegen de dijk aangebouwd is.
Het laatste bouwdeel is aan de straatzijde opgetrokken in gepotdekselde houten planken, de gevel is aan de binnenzijde opgetrokken in baksteen. In de houten achtergevel van dit bouwdeel bevindt zich nog een hooiluik.

waardering:
De boerderij is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische, cultuurhistorische en stedenbouwkundige waarden die tot uitdrukking komen in:
- de beeldbepalende ligging aan de Kamperzeedijk
- de voormalige functie van herberg
- de typologie; het is een bijzonder type boerderij in deze streek
- de redelijke mate van gaafheid van de hoofdvorm.


Aanvullende afbeeldingen