Boven Nieuwstraat 115  

Rijksmonument

Kadastraal nummer: F 12285
Monumenten nummer: 512046
Datum aanwijzing : 14-07-1999


Afbeelding


BIOSCOOP City, in opdracht van de heer Uitenbroek in 1940 gebouwd. Door de Zakelijk Expressionistische bouwstijl vormt het pand een opvallende verschijning in de gevelwand. Het interieur is geheel in de oorspronkelijke staat bewaard

Omschrijving
Rechthoekig pand onder plat dak, opgetrokken in rode machinale baksteen. De symmetrische voorgevel heeft links en rechts zeer ondiepe risalieten. Centraal geplaatste terugliggende entree onder een luifel. Boven de entree groot, licht hellend aankondigingsbord met daarboven drie smalle vensters met twee natuurstenen blokken, daarboven tegen de gevel de naam "City". Het middelste geveldeel is hoger en bevat in de daklijst vier natuurstenen blokken. Aan weerszijden van de entree horizontale drieruits vitrines. Daarboven aan iedere zijde drie kleine vierkante vensters tussen lisenen op hardstenen klossen. De lisenenlopen door boven de vensters en eindigen in hardstenen blokken met daartussen drie keperboogvormige vensters. In de bovenste gevelvlakken een vlaggenstok en een klein venster.
Bijzonder gaaf ongewijzigd, interieur met onder andere een hangend betonnen balkon, houten lambrizeringen, beschilderde wanden en plafond en de oorspronkelijke stoelen.

Waardering
Bioscoop van algemeen cultuur en architectuurhistorisch belang:
- als voorbeeld van een vooroorlogse bioscoop.
- vanwege de Zakelijk Expressionistische stijl waarin het pand is vormgegeven
- vanwege de gaafheid van het exterieur
- vanwege het bijzonder gave en uiterst zeldzame interieur


NOTITIE:
In 2004 is het gehele pand gesloopt, waarna een nieuwe bioscoop is gebouwd met een moderne gevel aan de Hofstraat118 / Plantage. Enkel de achtergevel is gespaard.
Het unieke Art-Deco interieur, waarover in bovenstaande redengevende omschrijving uitgebreid wordt gesproken, zou zijn gesloopt enkel vanwege de aanwezigheid van asbest.


Aanvullende afbeeldingen