Burgwal 43  

Rijksmonument

Kadastraal nummer: F 15749
Monumenten nummer: 512048
Datum aanwijzing : 14-07-1999


Afbeelding


Aan de oude stadsgracht, aan de rand van de binnenstad werd in 1929-1930 naar ontwerp van de Groningse architect G.Hoekzema de NUTSSPAARBANK met WONING gebouwd. De bank is vormgegeven in een traditionalistische bouwstijl. Het interieur vormde en belangrijk onderdeel van het ontwerp en is in vrijwel gave staat bewaard. Voor zover roerend van aard, valt het meubilair buiten de bescherming. Aan de voorzijde van het pand een erfscheiding in de vorm van een bakstenen muurtje met daarop een gietijzeren hek.
Tegenwoordig (1998) is in de voormalige bank het Frans Walkate archief gehuisvest: Walkate was ꨮ van de bestuursleden van de bank en heeft grote invloed gehad op het culturele leven in Kampen. Het perceel waarop het pand staat, strekt zich uit tot de Geerstraat en bevat meerdere bouwmassa's van verschillende datum, op sommige plaatsen verbonden met het voormalige bankgebouw; de bescherming omvat alleen het pand van Hoekzema, aan de Burgwal.

Omschrijving
Rechthoekig pand, in twee bouwlagen opgetrokken in rode machinale baksteen onder een afgeknot mansardedak gedekt met grijze Hollandse pannen; aan de tuinzijde bevinden zich enkele delen onder pat dak.
Ingangsrisaliet met een gebroken topgevel onder een zadeldak. Op de begane grond entree onder een rondboog, daarboven drie vensters waartussen lisenen en een klein venster in de geveltop. In de voorgevel verder vensters met achtruits bovenlichten waartussen lisenen metnatuurstenen blokken. Het rechterdeel van het pand bevat de ingang van de bovenwoning met aan weerszijden een smal venster. Op de verdieping een gemetseld balkon waarachter een deur en twee kleine vensters.
Bijzonder gaaf INTERIEUR met onder andere een draaideur die toegang biedt tot een hal met een meerkleurige tegelvloer en monochrome tegellambrizeringen. Achter de dichtgezette loketten bevindt zich de voormalige kantoorzaal, die achter de moderne betimmering en het verlaagde plafond nog de originele interieuronderdelen bevat. Zowel de ontvangsthal als de kantoorzaal hebben een plafond met grote glas-in-lood panelen onder een daklicht. De directiekamer heeft houten,gesneden lambrizeringen, deuromlijstingen en ingebouwde kasten, en een natuurstenen schouw. Ook in de bestuurskamer houten lambrizeringen. Verder bevinden zich in het pand twee kluizen.

Waardering
Voormalig bankgebouw van algemeen architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang:
- als monumentaal bankgebouw in een voor het gebouwtype en de periode kenmerkende stijl
- vanwege de gaafheid van het exterieur
- vanwege het bijzonder gave interieur
- vanwege de beeldbepalende ligging aan de stadsgracht


Aanvullende afbeeldingen