Burgwal 86  

Rijksmonument

Kadastraal nummer: F 16696
Monumenten nummer: 23025
Datum aanwijzing : 22-11-1972


Afbeelding


Beschrijving
Fors pand onder schilddak; in blokken gepleisterde lijstgevel op plint. Eenvoudige voordeuromlijsting met kroonlijst. XIX.


Beschrijving door Carin Koopman
Op de stadsplattegrond van cartograaf Utewael (1598) is op de hoek van Burgwal en Marktsteeg het stadskasteel met traptoren van de familie Van Breda getekend. Vanaf de toren had men een goed uitzicht over de omtrek, waaronder de Zuiderzee. Bovendien was de toren handig te gebruiken als duiventil. Duiven houden was lang een adellijk recht. Achter het huis lag een grote tuin.
Rond 1850 werd op de fundamenten van het stadskasteel een ‘heerenhuis’ gebouwd. Daarbij zijn ook delen van muren van het stadskasteel in het nieuwe pand verwerkt. Opmerkelijk is dat het in de Marksteeg gelegen pand nr. 11 ook deel uitmaakte van dit heerenhuis. In de hal van het herenhuis lagen vloerplaten uit één blok marmer, tegen elkaar gelegd als bladzijden in een opengeslagen boek (en livre ouvert). In 1972 is deze versleten marmeren vloer vervangen door een goedkopere versie. De nog steeds aanwezige trap in de hal is uitgevoerd in rococo.
Kort na 1900 is het huis aan de achterzijde vergroot door de bekende Kamper architect Broekema. Van deze uitbouwen zijn nog delen bewaard gebleven en op de eerste verdieping is een schouw van zijn hand behouden. In de tuin werd door Broekema een tuinhuisje geplaatst. Voorafgaand aan de plaatsing van het tuinhuis nam de gemeenteopzichter Reijers een foto van de toenmalige tuinmuur. Deze foto toont ons een tuinmuur in renaissancestijl van een on-Hollands karakter (de tuinmuur is nu niet meer aanwezig).
In de jaren 1930 woonde dokter Lekkerkerker in het huis. Lekkerkerker was een kruidendokter en gebruikte de tuin van het stadskasteel als kruidentuin. In de jaren 1960 ontstond het plan om het herenhuis te slopen, zodat vanuit de richting Dronten een brede toegangsweg naar de stadsbrug kon worden gecreëerd. Begin jaren 1970 keerde het tij en het gebouw bleef behouden. Vanaf die tijd was het centrum voor kunstzinnige vorming,’t Speelwerk, in het pand gevestigd. Na vertrek van ’t Speelwerk in 2002 herbergt het herenhuis nu acht luxe appartementen. De tuin van het stadskasteel, het Hof van Breda, is overdag openbaar toegankelijk en fungeert als luisterplaats voor het carillon in de Nieuwe Toren.

Zie ook (Marksteeg 11 >>)


Aanvullende afbeeldingen