De la Sablonierekade 2  

Rijksmonument

Kadastraal nummer: N 238
Monumenten nummer: 508372
Datum aanwijzing : 24-01-1973


Afbeelding


In 1881 gebouwd woonhuis onder leiding van aannemer Fik uit Kampen, deel uitmakend van een rij van vier identieke woningen. De rij woningen werd gebouwd ter plaatse van de omstreeks 1855 ontmantelde vestingwerken van de stad Kampen.

Omschrijving
Het onderhavige pand is een tussenwoning en is gebouwd op een rechthoekige plattegrond. Het pand is twee volledige bouwlagen hoog en wordt gedekt door een met gesmoorde Hollandse pannen gedekt schilddak. De voorgevel van het pand is drie bouwlagen hoog en heeft neoclassicistische stijlkenmerken als een zware kroonlijst met fries en heeft aan weerszijden woningscheidende lisenen. De gevel is vier traveeën breed. Op de beganegrond bevinden zich H-vensters en op de verdiepingen T-vensters. Boven de entree met originele voordeur bevindt zich een door sierlijke consoles ondersteund balkon. Aan weerszijden van de entree een decoratie van geprofileerde lisenen. De uitbouw aan de achterzijde op de beganegrond is van jongere datum. De vensters in de achtergevel zijn gedeeltelijk vervangen. Op het dakschild zijn twee dakkapellen geplaatst. Het interieur kenmerkt zich door de ruimtelijke indeling en diverse bewaard gebleven onderdelen als paneeldeuren, geprofileerde kozijnen, (rijk bewerkte) stucplafonds en op de bel-etage suitedeuren, binnenluiken, vensterbanken en schouwen.

Waardering
Het woonhuis uit 1881 is van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang.  Het pand heeft grote cultuurhistorische waarde als gaaf bewaard gebleven woonhuis dat gebouwd werd op de plaats waar tot ca. 1855 de vestingwerken van de stad lagen en is derhalve zeer kenmerkend voor de ontwikkeling van de stad Kampen. Het pand heeft architectuurhistorische waarde wegens de harmonische verhoudingen van de voorgevel in combinatie met de verzorgde details en het traditionele materiaalgebruik. Het pand is van belang wegens de grote samenhang van het exterieur met het grotendeels gaaf bewaarde interieur. Het pand heeft stedenbouwkundige waarde vanwege de ligging aan het park aan de IJssel en de ensemblewaarde vanwege de relatie met de overige drie panden in dezelfde rij.


Aanvullende afbeeldingen