Koornmarkt 1  

Rijksmonument

Kadastraal nummer: F 16380
Monumenten nummer: 23048 (School)
Monumenten nummer: 23049 (Dienstwoning)
Datum aanwijzing : 22-11-1972

Monumenten nummer: 512935 (Serre)
Datum aanwijzing : 14-07-1999


Afbeelding


Beschrijving

School
Pand met zeven travee-brede gepleisterde lijstgevel. De risaliet der drie middelste traveeen aan weerszijden afgesloten door korinthische pilasters en bekroond door een driehoekig fronton met segmentboogvormig venster in het tympaan. Voordeurpartij met balkon op gesneden consoles; bovenlicht en voordeur met snijwerk. Natuurstenen stoeptreden en stoeppalen met kettingen. XIX A.

Dienstwoning
Pand met lijstgevel op natuurstenen plint; natuurstenen vensterdorpels en geprofileerde omlijstingen.

Serre en aanbouw
Uitbreiding van de Theologische Hogeschool aan de Koornmarkt (mon.nr. 23048). De uitbreiding stamt uit ongeveer 1910 en vormt een binnenplaats. Het ontwerp is deels traditioneel en bevat tevens in de serre elementen van de Chaletstijl. In het interieur is een leeszaal met kantine gevestigd. De andere vleugel is intern gemoderniseerd, waarbij de verbinding met het oudere bouwdeel is gewijzigd.
   Omschrijving
L-vormig pand opgetrokken in roodbruine baksteen in twee bouwlagen onder een iets uitkragend schilddak met rode pannen; gootlijst op houten klossen; nieuwe slanke dakkapellen. Onder de dakrand een band met metselmozaïek ter hoogte van boven-, wissel- en onderdorpels banden van grijze verblendsteen. Meerruits schuifvensters. Aan de binnenplaats is een serre aangebouwd onder plat dak, met snijwerk aan afhangende boeiborden. Het dak steunt op houten kolommen met korbelen. In het interieur een vrijwel originele indeling, met onder andere een houten toonbank.
   Waardering
Uitbreiding van de Theologische Hogeschool van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch belang:
- als onderdeel van de bouwgeschiedenis van de Theologische Hogeschool van Kampen
- vanwege de hoge mate van gaafheid van het exterieur
- vanwege het ontwerp dat zich voegt naar het bestaande
- vanwege de redelijke mate van gaafheid van het interieur


Aanvullende afbeeldingen

1. School
2. Dienstwoning
3. L-vormige aanbouw van omstreeks 1910, inclusief serreKoornmarktkazerne, toen nog Hoofdcursus, omstreeks 1930. Rechts de dienstwoning.Zijgevel van de dienstwoning (linker twee traveeën) Het rechter deel van de gevel (drie traveeën breed) is onderdeel van de L-vormige aanbouw van omstreeks 1910.