Oudestraat 119  

Rijksmonument

Kadastraal nummer: F 13104
Monumenten nummer: 23106
Datum aanwijzing : 22-11-1972


Afbeelding


Beschrijving
Huis met een door restauratie gewijzigde en met name aan de top aangevulde natuurstenen gevel, gedateerd Anno 1596. De gevel wordt geleed door fijn gecanneleerde pilasters en de herhaling van een tamelijk zwaar geprofileerd hoofdgestel. De snijpunten van de opwaartse lijnen der pilasters en de verticale lijnen der friezen worden geaccentueerd door gebeeldhouwde leeuwenkoppen. Boven de kruisvensters van de verdiepingscartouches met spreuk en boven de middendeur cartouche met stadswapen. Sierankers.


Aanvullende afbeeldingenIn de achtergevel van Oudestraat 119 bevind zich in de muurankers het jaartal 1596. Meest waarschijnlijk is dit het jaartal van een verbouwing van het "oude Vleeshuis" nadat het in 1593 was verkocht door de gemeente Kampen wegens de nieuwbouw aan de huidige Botermarkt.
In 1939 wordt het pand gerestaureerd. Met bovenstaand jaartal in het achterhoofd worden wijzigingen aangebracht aan de gevel om deze te maken zoals men dacht dat de gevel er uit zou moeten hebben gezien. Daarbij is tevens het jaartal 1596 in gouden cijfers op de top aangebracht.
Bovenstaande foto toont hetzelfde pand, links voor de restauratie, rechts na de restauratie. Bij de restauratie zijn de natuurstenen kruiskozijnen aan-/teruggebracht, de muurankers vervangen en verplaatst, en de volledige top aangevuld/vervangen.